Hopp til innhold

- Somler med nye båtplasser

Marinaene innerst i Oslofjorden har kapasitet til å legge ut brygger for å ta unna noe av båtplasskøen, men kommunen somler mener båtforeningene.

Frognerkilen marina
Foto: Charlotte Sætre / NRK

En rapport fra småbåtutvalget viser at det er mulig å anlegge 1700 båtplasser i Oslo iløpet av få år. Allerede i sommer kan minst 100 plasser være på plass, men bare dersom kommunen gir klarsignal.

Helt vanlig å vente fem år på båtplass

I Frognerkilen ligger båtene og dupper tett i tett ved de lange trebryggene som strekker seg utover.

I år har enda flere fått plass til fritidsbåten sin i marinaen, men selv om den er utvidet med 60 plasser er ventelista lang, akkurat som i de andre marinaene i Oslo.

 

Svein Åker, Frognerkilen
Foto: Charlotte Sætre / NRK

Fem år er helt vanlig ventetid i dag. Svein Åker er en av de heldige som har båtplass på Frognerkilen. Han deler plassen og båten med en slektning med et langt medlemskap i foreningen. Bare sånn fikk de plass.

- Det var en forutsetning for å kjøpe båt at vi fikk en båtplass her, sier Åker.

Borte i vakthuset like ved brygga står John Marius Norman med hendene på ryggen og passer på båtene.

- Mange blir fortvila over køene

Han har på seg hvit skjorte med båtforeningens emblem i blått og gull på brystet.

Han har sett mange som går og smugkikker på båtene som duver i vannspeilet og drømmer om en båtplass, og folk på kveldstur kommer gjerne bortom og spør om båtplass.

De tenker kanskje ikke over at man må melde seg inn her. Det tar tid å få en båtplass. Når de hører det blir folk litt fortvila, sier Norman.

Det er mellom tre og ti års ventetid for å få plass til fritidsbåt innerst i Oslofjorden.

- Altfor treg saksbehandling

Noen av båtforeningene har mulighet til å legge ut brygger til nye båtplasser allerede i sommer for å bidra til at flere får realisert båtdrømmen.

- Det er jo bare de eksisterende bryggene som blir litt lengre. Det burde ha vært gjort i en håndvendig egentlig, og da kunne man ha fått mange plasser iløpet av denne sommeren faktisk. Men planene ligger nå inne til behandling hos plan- og bygningsetaten, og der ligger de tydeligvis godt, sier Bjørn Bakke, som er formann i Frognerkilens båtforening.

Bakke er også med i småbåtutvalget som har vurdert hvor man kan legge flere fritidsbåter innerst i Oslofjorden..

Byrådet vurderer nå rapporten og har tatt kontakt med båtforeningene, men saksbehandlingen må gå sin gang forteller byrådssekretær Lene Langemyr fra Frp.

- Jeg vil ikke sette noe tidsperspektiv på det akkurat nå, men det hadde vært vedlig morsomt om det kunne vært i stand til sommeren 2007, sier Langemyr.