- Slaget er på ingen måte tapt

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H), sier slaget om en fylkeskulturscene i Fredrikstad overhode ikke er avgjort. Se video

Arkitekttegning av fylkesscenen

Debatten om en fylkesscene på Værste i Fredrikstad fortsetter.

Foto: Henning Larsen architects

På en pressekonferanse i går ble det klart at KrF sier ja til å søke staten om penger til en fylkeskulturscene på Værste i Fredrikstad.

Fylkespolitikerne skal stemme over saken i fylkestinget den 14. februar, men allerede nå er det klart at det vil bli flertall for å bygge en fylkesscene til 300 millioner kroner.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H), er en av dem som er lite begeistret for prosjektet. Han mener slaget om en fylkeskulturscene langt fra er tapt.

– På ingen måte. Her kommer vi til å gå mange runder. Det vil bli ytterligere forsterket av at det er et Stortingsvalg til høsten. Stortingskandidatene fra Østfold kommer til å bli spurt om denne fylkesscenen, sier Unaas til NRK.

– Man er nødt til å få med staten om det i det hele tatt skal bli noe av. Det er jo ikke avklart enda, understreker han.

(Teksten fortsetter under)

  • Se fredagens pressekonferanse:
    Pressekonferanse om fylkesscenen

    Pressekonferanse om fylkesscenen

KrF med betingelser

Fylkeskulturscenen har skapt mye debatt helt siden den ble lansert for fjorten år siden.

Olav Moe (KrF)

Olav Moe (KrF)

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Scenen skal finansieres ut fra en tredelt modell, der staten, fylket og Fredrikstad kommune betaler cirka 100 millioner kroner hver.

Det har vært en nervepirrende sluttspurt for scenen. To politikere fra Krf har kunnet avgjøre det hele. Olav Moe, som er en av politikerne, opplyste i går at partiet har lagt frem noen betingelser for å si ja til å sende en søknad.

– Støtten til Askim-kulturhus skal videreføres. Det skal også støtten til Moss og Sarpsborg, sa Moe under gårsdagens pressekonferanse.

– Ser ikke hva KrF har fått ut av avtalen

Unaas stusser på utviklingen i saken og sier at han ikke helt forstår hva KrF har fått ut av denne avtalen.

Erik Unaas er ordfører for Høyre i Eidsberg kommune.

Erik Unaas (H), ordfører i Eidberg kommune.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Det er litt rart at man helt på overtid gjør et kompromiss om at Ap i Østfold skal ta kontakt med si egen kulturminister for å sjekke om staten vil gi bevilgninger til fylkeskulturscenen, mener han.

– Jeg er litt overrasket. Jeg klarer enda ikke helt å se hva KrF har ut av denne avtalen, fortsetter han.

Torsdag meldte NRK Østfold at åtte av ti østfoldinger sier nei til en fylkeskulturscene på Værste.