Hopp til innhold

- Halden ishall skulle aldri ha vært stengt

Halden ishall skulle aldri ha vært stengt, sier ingeniør og tidligere styremedlem i Halden ishall.

Halden ishall

Halden ishall ble stengt rundt midten av september i 2009 og først åpnet i mars 2010. Begrunnelsen for å stenge hallen var ifølge kommunen dårlig brann- og rømingssikkerhet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Da Halden ishall ble stengt for Comet i fjor høst, klappet klubben sammen.

Fra før av hadde ishockeyklubben dårlig økonomi, men uten en ishall å trene og spille kamper i, ble situasjonen uoverkommelig.

- Det var unødvendig å stenge hallen. Poenget var at brannteknisk konsulent COWI i sin rapport åpnet for at man kunne bruke vakter i ishallen under trening og spill, sier ingeniør og tidligere medlem i ishallstyret, Klaus Offenberg, til nrk.no.

Les også:

- Kommunen negativ

Klaus Offenbergs forslag om å bruke vakter i hallen under trening og kamper ble ikke tatt til følge.

Som en følge av det Offenberg selv oppfattet som en negativ holdning fra Halden kommunes administrasjon og politikere om å finne en løsning for å få åpnet hallen, trakk han seg fra ishallstyret.

- Hallen kunne ha vært benyttet hele tiden. Dette er en av de tingene jeg har hevdet overfor administrasjon og politikere. Men de har vært negative til forslaget om å gjennomføre organisatoriske tiltak som bruk av vakter, sier Offenberg til nrk.no.

Comet

Uten en hall å trene og spille i kollapset Comet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

En katastrofe for Comet

For ishockeyklubben Comet ble stenging av hallen en katastrofe. Økonomien var allerede svak, og da man verken fikk trene eller spille i hallen ble problemene ikke til å håndtere.

Kommunen mente hallen ikke kunne brukes av brannsikkerhetsmessige årsaker. I oktober i fjor ble det klart at det ikke ville bli gitt noen midlertidig brukstillatelse. Dermed stod klubben uten muligheter for å få inn inntekter og konkurs var et faktum.

Kommunalsjef Åsmund Bråtekas mener kommunen handlet riktig i fjor høst.

- Det er vel dokumentert at det var omfattende bygningstekniske og branntekniske mangler ved bygget. Brannteknisk konsulent COWI ville ikke signere kontrollerklæringen og ville ikke gå god for brannsikkerheten i bygget. Det var det kun COWI som var legitimert til å gjøre, sier Bråtekas.

Les også:

Plan for Halden Ishall

Arkitekt Peter Wisme sier i sitt notat til Thor-Ivar Engebretsen at forskjellen mellom hans egne tegninger fra 2007 og slik bygget var utformet i 2009, ikke var store funksjonsmessig.

Foto: IK Comet Halden ved Thor-Ivar Engebretsen

Bygd på tvers av tegninger

Det har vært hevdet at de nye delene av hallen var bygd på tvers av tegninger og ikke tilfredstilte verken brann- eller rømningskrav.

NRK har har sett en epost fra arkitekt Peter Wisme som tegnet Halden ishall. Han beskriver byggeendringene som små i forhold til hans egne tegninger fra 2007.

Heller ikke Klaus Offenberg kan se store forskjellene.

- Det var veldig mange rømningsveier, og den gamle delen av hallen skulle aldri ha vært stengt, sier Offenberg.

Reagerte på sprinklingen

Offenberg forteller at Peter Wisme var sjokkert over at ikke hallen kunne brukes, og sier den svenske arkitekten var overrasket over at Halden ishall skulle sprinkles.

- Halden er en av de få ishallene i Skandinavia som er sprinklet på denne måten, sier Offenberg.

Det var Wisme som rentegnet tegningene i 2007 og justerte de små forandringene i 2009.

I en epost i til Thor-Ivar Engebretsen, som var byggeleder i ishallen fram til og med sommeren 2009, skriver Wisme at det ikke er farlig å oppholde seg i ishallen under trening, og at enkelte områder eventuelt kan avskjermes.

Les korrespondansen mellom arkitekt Peter Wisme og daværende bygningsleder for ishallen Thor-Ivar Engebretsen, samt varslene om hallens tilstand sendt sentrale politikere i Halden kommune.

Sammenlign tegningene fra 2007 (Wisme) og tegningene av hallen fra 2009 (Wisme) (pdf-fil).

Korrespondansen mellom arkitekt og bygningsleder. Se tegningene og sammenlign.

Kommunalsjef Åsmund Bråtekas i Halden

- Det er vel dokumentert at det var omfattende bygningstekniske og branntekniske mangler ved bygget, sier Åsmund Bråtekas.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

- Rømningsveier inn i stort, mørkt hull

- Det ble bygget en annen hall enn det som var omsøkt og godkjent, sier Åsmund Bråtekas.

Han forteller at Halden kommune engasjerte konsulentselskapet Multiconsult for å få en tilstandsvurdering av ishallen.

- Denne rapporten fra Multiconsult viste store avvik, som gjorde at hallen måtte lukkes, sier Bråtekas og fortsetter

- Man skal huske at det var rømningsveier der som endte opp i et stort, mørkt hull, sier han.

Bråtekas forteller at alle avgjørende beslutninger som ble tatt ble konferert med Statens byggetekniske etat gjennom hele prosessen.

- På dette tidspunktet kunne ikke Halden kommune godkjenne vaktbruk for å avbøte avvik og mangler midlertidig, slik at hallen eller deler av hallen kunne brukes, sier han.