- Sjokkert over Halden kommune

Åpen strid om byggearbeidene i Halden ishall mellom kommunen og ISS.

Halden ishall

Halden kommune skylder ISS nærmere to millioner kroner. ISS nekter å gjenoppta byggearbeidene i ishallen før pengene er innbetalt på bedriftens konto.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er åpen brutt ut full krig mellom entreprenøren ISS Fascility Services og Halden kommune om byggearbeidene i Halden ishall.

ISS mener kommunen forsøker å true selskapet til oppgaver det ikke er inngått avtaler om på ishallen, og kommunen har heller ikke betalt utestående regninger.

- Nå er det slutt på tålmodigheten, sier direktør Trond Svenskerud i ISS-avdelingen for Eiendomsdrift til nrk.no.

Les også:

- Har aldri opplevd maken

Krangelen om penger og hva slags arbeid som skal gjøres er et nytt kapittel i den triste historien om ishallsutbyggingen i Halden.

Hallen ble stengt i 2009 etter at det ble hevdet at det var store mangler ved hallen, og dette førte til at ishockeyklubben Comet ikke hadde noe sted å spille.

Klubben - som fra før av hadde økonomiske problemer, gikk dermed konkurs.

- Fra vår side har vi i denne sammenheng opprettholdt alle våre forpliktelser i henhold til avtalen, noe vi ikke kan se at kommunen har gjort, sier Svenskerud til nrk.no

Han er rystet over måten kommunen opptrer på.

- Jeg har aldri opplevd maken. Vi føler oss urettferdig behandlet, sier han.

Comet

Krangel om omfang av arbeid og ubetalte regninger er et nytt, trist kapittel i ishallens historie. I fjor gikk ishockeyklubben Comet konkurs, da de ble nektet brukstillatelse til ishallen fordi det manglet tilfredsstillende brannsikring.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

- Vil ha pengene på konto

I sommer fjernet ISS sine ansatte fra ishallprosjektet, og det er nå uvisst når hallen kan få en permanent brukstillatelse, som gir sikkerhet for nye Comet og Halden curlingklubb.

- Vi kan ikke ta på oss skyld i forhold til eventuelle problemer og usikkerhet brukere av hallen måtte få. Vi har strukket oss svært langt, og utført langt mer arbeide enn det som var forutsatt da vi inngikk avtalen, sier Svenskerud.

Ishallavtalen mellom kommunen og ISS, datert 23. juni 2009, gjelder fortsatt - og i den forbindelse har ISS sendt kommunen regninger, som så langt ikke er betalt.

- Vi kommer ikke til å igangsette noen ferdigstillelse av hallen før vi har fått penger på konto, sier Trond Svenskerud.

Halden ishall

Det er en lang liste over oppgaver ISS har blitt bedt om å håndtere på Halden ishall. Noe er gjort, noe vil bli vurdert utført, mens andre oppgaver avvises fullstendig av selskapet.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ikke noen krise


Rådgiver Sven Stranger i Halden kommune bekrefter at Halden kommune ikke har betalt regningene på nærmere to millioner kroner fra ISS.

- Kommunen holder tilbake en del, fordi vi mener at ISS ikke har levert det de skal, men det er ikke noen krise mellom oss, sier Stranger til nrk.no.

Sven Stranger mener det ikke er noe vanskelig forhold mellom ISS og kommunen, og at det er detaljer i sluttfasen av ishallarbeidene det er uenighet om.

- Dette er jo slikt som skjer mellom parter av og til, sier han.

Les også:

- Tatt en pause i arbeidet

I følge ISS er det Halden Ishall Eiendom AS som stadig kommer med nye krav til selskapet om oppgaver ISS skal ta på seg, men avtalen om hva som skal gjøres i hallen er gjort mellom kommunen og ISS.

- Vi har kommet til et slikt punkt der vi på en måte har tatt en pust i bakken, sier Stranger.

Det har vært en rekke møter om saken mellom partene, og Sven Stranger sier til nrk.no at han håper man skal komme fram til en snarlig løsning.

- Vi mener å ha en positiv dialog med ISS. Vi jobber med saken, og håper at vi skal få en løsning raskt, sier Stranger.