Hopp til innhold

- Setter rekorder hver dag

Nordmenn sprenger salgsprognosene i svenske grensebutikker. Men også i norske varehus har regn og tidlig salg vært merkbar sommersuksess.

Nordby Shoppingcenter

Senterledelsen ved Nordby Shoppingsenter har justert opp forventet salg med en halv milliard i år, og seks millioner besøkende.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

- Siden pinsen, da vi åpnet nye Nordby Shoppingcenter, har rekordene nærmest kommet daglig innen omsetningen her, sier senterleder for det mye omtale shoppingsenteret rett syd for Svinesund, Ståle Løvheim, til NRK.

Senteret doblet sin kapasitet fra 29. mai i år, og i tiden etter dette har kronekurs i norsk favør og norsk ferie vært ekstreme pådrivere for rekordhandel ved grensen.

Les også:
Her er svenskenes nye harry-magnet
Fra iskø til bilkø

Omsetter for 100 millioner i uken

Ståle Løvheim, senterleder Nordby

- Vi hadde aldri drømt om en slik ekstrem omsetning på forhånd, sier senterleder ved Nordby Shoppingcenter, Ståle Løvheim, som har opplevd en eksplosjon av handlende etter nyåpning den 29. mai i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Hver dag siden 29. mai har vært en positiv dag og hver dag med rekorder. I uke 28 hadde vi mer enn 210 000 besøkende i Nordby Shoppingcenter og 100 millioner i omsetning. Det er noe vi aldri hadde drømt om på forhånd, sier Ståle Løvheim.

Den stabile handelen og enorme pågangen fra norsk side har ført til at senterledelsen nå har justert opp sine prognoser for besøk og omsetning.

-Vi budsjetterte opprinnelig med 5,5 millioner besøkende og 2,2 milliarder kroner i omsetning. Disse tallene har vi allerede revurdert, og vi har tro på seks millioner besøkende og en omsetning på 2,7 milliarder, sier Løvheim.

- Går så det griner

REMA 1000, Svingenskogen Halden

REMA 1000 i Svingenskogen i Halden fanger opp nordmenn på vei fra grensehandel i Sverige, og har hatt sterk omsetningsvekst alle år siden butikken ble startet opp i 2006.

Foto: Rainer Prang / NRK

Men det er ikke bare på svensk side av grensen at handelen går unna i ferien.

- Her går det så det griner. For vår del har vi ligget som nummer to i forhold til omsetning i Østfold tre uker på rad, sier Tove Gummesen ved REMA 1000 i Svingenskogen i Halden.

Butikken ligger kloss inntil E6 rett før grensepassering til Sverige og fanger opp mye trafikk fra veien.

- Vi har mange hytteboere i området. Det er ellers stor trafikk på E6, og mange av de som tar seg en tur til Sverige for å handle kommer innom her på tilbakeveien for å få seg litt ordentlig god, norsk mat også, sier Tove Gummesen spøkefullt.

- Liv laga på begge sider av grensen

REMA 1000 i Svingenskogen er inne i sitt tredje driftsår i den nyetablerte næringsparken.

Hun forteller om økt vekst fra år til år, og at det er penger å tjene også for kolonialhandlere i Østfold på tross av sterk grenselekkasje til Sverige.

- Det er vekst hele tiden. Jeg mener det er liv laga for handlende på begge sider av grensen, sier Gummesen.

- Salg og dårlig vær har bidratt

I Storbyen kjøpesenter i Sarpsborg gikk folk i kø mellom varehyllene, da NRK besøkte forretningssenteret.

Mange hadde ingen spesielle planer for hva som skulle handles, og tok shoppingen som en fin fritidssyssel i det dårlige været.

- Vi har 70 - 75 000 besøkende innom her i sommerukene, og skikkelig "sentervær" er jo når det regner og er dårlig vær ute, forteller Storbyens senterleder Anne Kai Hermansen til NRK.

Besøksantallet øker med dårlig vær, og et svært tidlig salg av varer i år har ført til sterk økning i omsetningen i sommer.

- Salget begynte veldig tidlig i år. Det er gjerne slik at når en kjede starter med salg, så hopper de andre kjedene med, for det er jo en kamp om kundene, sier Anne Kai Hermansen.