- Sats på asparges!

- Flere bønder burde satse på grønn asparges, mener grønnsakforsker.

Asparges

I Østfold, Telemark, Vestfold og Agderfylkene er det fine vekstforhold for grønnsaken som stadig blir mer populær her i landet.

Foto: Mat.no

I Østfold, Telemark, Vestfold og Agderfylkene er det fine vekstforhold for grønnsaken som stadig blir mer populær her i landet.

- Mye å gå på

- Det er altfor få i Norge som dyrker asparges i forhold til hvor mye asparges folk faktisk spiser, sier grønnsakforsker Ingunn Molund Vågen.

Stadig flere nordmenn får øynene opp for denne delikatessegrønnsaken, men veldig lite av aspargesen som spises er dyrket i Norge.

- Jeg tror vi dekker opp bare fire eller fem prosent av aspargesforbruket i Norge med norsk vare. Her er det med andre ord mye å gå på, sier Vågen.

"Ny" grønnsak i Norge

Den grønne aspargesen er en ganske ny grønnsak i Norge og har blitt dyrket bare i underkant av 20 år.

Fortsatt er det svært få som kan kalle seg aspargesbønder her til lands.

Vågen tror årsaken til dette kan være utfordringene aspargesdyrking byr på.

- Asparges er ingen lett kultur å dyrke, sier hun. Blant annet tar det lang tid fra du har etablert et felt før du kan begynne å høste fra det.

- Det går kanskje tre år før du får en liten avling, men så bygger det seg gradvis opp, sier Vågen.

Når en aspargeskultur først er etablert, kan man høste på de samme plantene til feltet er 8-12 år gammelt.