Hopp til innhold

- Russegutter må hindre voldtekter

– Russeguttene må ta vare på jentene i russetiden, sier polititopp. På Tryvann natt til lørdag ble to jenter forsøkt voldtatt.

Russ

Russegutter må ta vare på jentene for å unngå voldtekter, sier leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo, Hanne Kristin Rohde.

Foto: Rune Fossum / NRK

Russefeiringen tidligere år gir grunn til advarselen, mener leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo, Hanne Kristin Rohde.

– Hvis vi legger til grunn tidligere rapporter omkring voldtekter hvor gjerningsmannen er en bekjent av offeret, er det grunn til å tro at en del jenter i russetiden vil bli utsatt for overgrep, sier hun.

– Ingen rett til voldtekt

Politiet vil derfor oppfordre guttene til å ta vare på jentene i gjengen. Ta vare å jentene de går sammen med og ikke minst bevisstgjøre seg og respektere jentenes grenser.

– Vi oppfordrer gutter til å bli bevisste på sin egen adferd. Selv om en jente har flørtet med deg tidligere på kvelden, gir det deg ikke rett til å kle av henne og voldta henne senere på kvelden, slår Rohde fast.

To voldtektsforsøk

– Om en jente har sovnet bakerst i bussen eller ute på gresset, må hun ikke utsettes for overgrep, fortsetter Rohde.

Hun mener at også jentene må være bevisste på eget alkoholinntak, hvem de tar følge med og vurdere helheten i situasjonen.

Under russetreffet på Tryvann fredag kveld og natt til lørdag var det ifølge politiet, to forsøk på voldtekt. Det er ennå ikke klart om de blir anmeldt.