- Reservér p-plasser til kvinner!

Svensk riksdagsmedlem mener at man bør reservere plasser til kvinner i parkeringshusene. Norsk politiker fnyser av forslaget.

Parkeringshus
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Forslaget er fremmet av Cecilia Wigström (fp) og innebærer at man vil bedre sikkerheten for kvinner, samt hindre overfall.

Dette fordi kvinner da skal slippe å parkere lengst inn og lengst borte i parkeringshuset, skriver svt.se.

Tror det finnes bedre måter

- Noe slikt tror jeg ikke engang at vi bør vurdere her i Norge. Dette er å gå alt for langt, og ikke forstår jeg forslaget helt heller. Jeg mener selvfølgelig at vi skal jobbe for å unngå vold mot kvinner - men jeg tror det finnes andre og bedre måter å nå det målet på, mener stortingsrepresentant og politiker i Østfold Arbeiderparti, Signe Øye. 

Øye tror man må begynne med mennene dersom dersom det skal være mulig å forbygge vold og overgrep mot kvinner.

- Diskriminerende

- Vi må starte med mennene, at menn faktisk ikke prøver seg på overgrep på kvinner, sier hun.

Øye synes også førsterett på parkeringsplasser er en diskriminerende tanke.

- Det er veldig diskriminerende - det at et kjønn skal ha større rett til parkeringsplasser enn andre, og vi må i hvert fall ha en god begrunnelse for at dette virkelig er et problem, mener hun.

- Umulig å gjennomføre

Virksomhetsleder i parkering og transport i Fredrikstad kommune, Lars Øyvind Nilsen, synes hele forslaget virker merkelig.

- I våre parkeringshus er det kort vei til alle utganger uansett hvor man befinner seg i bygget, og for oss er ikke dette med vold mot kvinner et stort problem uansett, sier han.

Nilsen tror et slikt forslag vil være vanskelig å forholde seg til.

- Dessuten vil det vel være nesten umulig å gjennomføre, mener han.

Tror det bedrer tryggheten

Det svenske riksdagsmedlemmet Cecilia Wigström har hentet ideen fra Sveits.

- "Reserviert für frauen"-konseptet kan forbedre den faktiske tryggheten for kvinner. Selv om vi vet at de fleste overfall skjer innenfor husets vegger vil vi ikke ta den minste risiko, skriver hun i en pressemelding.