- Reiser bare videre

Kommuner kan gå glipp av vaksinen mot svineinfluensa dersom kontaktpersonen i kommunen ikke står klar og venter på leveringen. Da reiser leverandøren bare videre.

Vaksine mot svineinfluensa
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Dersom kontaktpersonen i kommunen ikke står og tar i mot vaksinen på avtalt sted så reiser leverandøren videre med vaksinen. Det reagerer kommuneoverlege i Ski, Bjørg Bjotveit på.

– Vi har fått klar beskjed om at dersom vi ikke er der når de kommer med vaksinene, så reiser de videre. Jeg synes egentlig ikke det er så veldig greit. Vi satt og ventet i hele går, vi satt og ventet i hele dag.

Svineinfluensavaksinen blir pakket og sendt ut fra et lager i Bærum med kjølebil eller fly, avhengig av avstand. Leveringsfirmaet Europharma har en kontaktperson i hver kommune, som blir informert om når vaksinen kommer to timer før vaksinen blir levert.

Dersom kontaktpersonen ikke står på avtalt sted kjører leverandøren videre.

Vi satt og ventet i hele går, vi satt og ventet i hele dag.

Kommuneoverlege i Ski Bjørg Bjotveit. / NRK

Det er Folkehelseinstituttet som organiserer distribusjon av vaksinen. Kommunikasjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Gunhild Wøien innrømmet at dette kan føre til forsinkelser i leveringen.

– Det er nok en reell sjanse for at det kan bli forsinkelser i leveringen dersom de ikke er der på første avtalte tidspunkt. Man kan jo si at vi alltid kunne ønsket oss en back-up løsning, sier Wøien.

Fire kommuner har gått glipp av vaksinen

Ifølge Folkehelseinstituttet har minst fire kommuner i landet hittil ikke mottatt vaksinen fordi kontaktpersonen i kommunen ikke kunne ta den mot. Kommuneoverlege Bjotveit mener at distribusjonen burde vært annerledes.

– Jeg synes jo at de burde kunne beregne hvor lang tid de bruker, og sagt for eksempel at de kommer mellom tolv og to, i stedet for at man må bruke hele dagen. Og jeg er ikke sikker på at det kommer i dag i det hele tatt. Erfaringen hittil gjør jo sitt til at man er litt skeptisk.

Les også: Vaksineringen fremskyndes