Hopp til innhold

- Prøvde ikke å presse politiet

Inga Marte Thorkildsen(SV) mener hun ikke prøvde å påvirke incestsakens utfall da hun tok kontakt med sakens politietterforsker.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen(SV) avviser at hun prøvde å påvirke sakens utfall da hun kontaktet politiet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det er en viss nyanse i å be om å vurdere og å forlange.

Det sier Inga Marte Thorkildsen(SV) etter at det i dag ble kjent at Thorkildsen mens hun var stortingsrepresentant grep inn i en incestsak.

Thorkildsen var blitt gjort oppmerksom på at politiet ikke hadde planer om å gjenoppta etterforskning av en gammel incestsak. Da grep hun i følge Dagbladet telefonen, ringte til etterforskeren og presenterte seg som stortingsrepresentant. Hun fortalte ham hva han burde gjøre, skriver Dagbladet.

Les også:

Men dette stemmer ikke mener Thorkildsen.

– Jeg ringte direkte til en politietterforsker i en sak fordi jeg var sterkt bekymret for barnets rettsikkerhet, men det som ikke er riktig er at jeg fortalte vedkommende hvordan han skulle gjøre jobben sin.

– Prøvde ikke å presse politiet

– Jeg forsøkte ikke å påvirke sakens utfall, og jeg prøvde heller ikke å presse politiet, men jeg spurte om de kunne vurdere å la barnet forklare seg på barnehuset, sier Thorkildsen.

Saken er en komplisert barnefordelingssak og handlet om påstander om at en far skulle ha begått seksuelle overgrep mot sitt mindreårige barn. Thorkildsen sier gjorde var noe hun visste var litt på kanten av hva hun burde.

– Det er jo ikke uproblematisk og det er et kjempedilemma. Men det ble et samvittighetsspørsmål for meg, fordi jeg satt med informasjon som var så alvorlig at jeg ikke kunne levd med meg selv hvis ikke jeg hadde prøvd å få barnet til barnehuset.

Bryter prinsipp om uavhengighet

Riksadvokaten er kritisk til Thorkildsens henvendelse til politiet, og mener hun bryter prinsippet om påtalemyndighetens uavhengighet fra politisk innblanding og mulig påvirkning.

Thorkilden sier at hun har forståelse for kritikken.

– Som stortingsrepresentant skal man også være et slags ombud for enkeltmennesker og man tillater seg nok litt mer. Men jeg forstår at Riksadvokaten har behov for å understreke at det skal være en avstand mellom påtalemyndighet og lovgivende forsamling.

Vil ikke si unnskyld

Thorkildsen vil imidertid verken lage en ny praksis for stortingsrepresentanter eller si unnskyld for det hun har gjort.

– Jeg mener at jeg ikke skal måtte be om unnskyldning for dette fordi jeg var såpass bevisst og forsiktig i min kontakt med politiet.

– Vi har nå mye forskning som viser at særlig barn under sju år ikke blir hørt slik Barnekonvensjonen forutsetter at de skal, og kvaliteten på etterforskningen hos politiet har vært veldig variabel, noe er bra, noe er ikke bra.

Thorkildsen sier imidlertid at som statsråd ville hun ikke gjort det samme.

– Nå konsentrerer jeg meg om å endre på lovverket og høyne kompetansen i barnevernet. Jeg avviser å gå inn i enkeltsaker i utgangspunktet, og det må jeg gjøre.