- Oslo driver stoppeklokkeomsorg

Fem minutter til medisiner, ti minutter til bleieskifte og matlaging og femten minutter til av- og påkledning. Dette er tider ansatte i hjemmetjenesten må forholde seg til.

Stoppeklokkeomsorg

Stoppeklokkeomsorg eller et arbeidsredskap?

Foto: NRK

Fagforbundet i flere bydeler i Oslo mener hjemmetjenesten i Oslo driver stoppeklokkeomsorg uten rom for medmenneskelighet.

Hjemmetjenesten i Oslo bruker en arbeidsliste, som viser antall minutter de skal bruke til hva hos brukeren.

Tiden de har til å gi medisiner til den de pleier er fem minutter, til bleieskift og til å lage mat og hjelpe den eldre med å spise, får de ti minutter til rådighet.

Delta i debatten: Hva mener du om eldreomsorgen?

Se valgsendingen her . 

- Stoppeklokkeomsorg

Illustrasjonsfoto
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Leder i Fagforbundet Gamle Oslo, Trude Bruvoll, mener politikerne ikke forstår hvordan hjemmesjenesten i Oslo driver:

- De fleste som nå sitter ved makten i Oslo har ikke peiling på hvordan dette foregår ute i bydelene.

- Sånne lister viser at vi i aller høyeste grad har stoppeklokkeomsorg i Oslo, sier Bruvold og forteller at de som jobber i hjemmetjenesten ser liten mulighet til å bruke skjønn å gå utover de avsatte minuttene.

- Ikke stoppeklokkeomsorg

Bydelsdirektøren i Gamle Oslo, Marit Langfelt Ege, mener på sin side at tidspunktene bare er veiledende.

- Vi driver ikke stoppeklokkeomsorg. Vi er nødt til å ha en kvalifisert oppfattelse av hvor lang tid vil tror vi skal bruke til de ulike oppdrag, slik at vi sikrer at alle får, sier hun, og fortsetter:

- Arbeidslisten er et internt redskap for lederne, slik at de kan planlegge dagen og sikre at alle brukerne får hjelpen de skal ha og ikke minst at man fordeler de arbeidsressursene man har på en god måte. 

Lover å gjennomgå hjemmetjenesten

Lindsjørn og Listhaug

Lindsjørn og Listhaug i valgdebatt.

Foto: NRK

Byråd for velferd og sosiale tjenester Sylvi Listhaug (Frp) sier at de nå vil gjennomgå hjemmetjenesten for å sørge for at de eldre gis størst mulig fleksibilitet.

Sylvi Listhaug (Frp) og Knut Even Lindsjørn (SV) møttes til debatt om eldreomsorg i kveldens valgsending i Østlandssendingen.

- Du kan ikke bare si at du skal gjennomgå ting hver gang du får kritikk. Du sier du skal rydde opp, men du får det ikke til. Nå må du bare innse at du har mislyktes, sier Lindsjørn.

- Det er bydelen selv som har ansvaret for gjennomføringen her, jeg aksepterer ikke at de driver med stoppeklokke, derfor må vi ha en gjennomgang, sier Listhaug.

- Bestemor må få velge selv

I NRK Østlandssedningens Valgaktuelt på radio møtte Sylvi Listhaug Arbeiderpartiets Trond Jensrud til debatt.

- Antall timer må økes, det har vært vårt poeng hele tiden. Den enkelte hjemmehjelp skal sammen med den som trenger hjelp komme fram til hvordan tiden skal brukes, sier Trond Jensrud. 

- Ap vil ta fra de bestemor muligheten til å velge hvem som kommer hjem til dem, sier Listhaug.

- Det er feil. Vi ønsker at folk selv skal få bestemme hvem som skal være deres hjemmehjelp, men ikke hvilken firmalogo de skal ha, svarer Jensrud.

- Vil ta vekk hjemmehjelpen

- Dessuten er ikke Frp bare for at 12 prosent skal miste sin hjemmehjelp, de vil ta fra 88 prosent sin hjemmehjelp, for de vil avskaffe all kommunal eldreomsorg, påpeker han

- Nei det ønsker vi ikke, sier Listhaug

- Det står i programmet deres, slår Jensrud fast.

Stoppeklokkeomsorg

Stoppeklokkeomsorg eller et arbeidsredskap?

Foto: NRK