Hopp til innhold

- Oljeboring kan velte regjeringen

– Når kamelene blir så store at de må svelges på langs går det ikke lenger, sier SVs fylkesleder i Østfold.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

SV må trekke seg ut av regjeringen hvis det blir ja til oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Det mener Roy Eilertsen, fylkesleder for SV i Østfold.

– Går en grense

Han mener det er viktig at partiet fortsetter regjeringssamarbeidet, men ikke for enhver pris.

– Hvis kamelene blir så store at de må svelges på tvers, da er det all grunn til å stoppe opp og ta en runde innad i partiet, sier Eilertsen til NRK.

SVs fylkesleder fra Østfold er ikke fornøyd med valgresultatet. Partiet hans fikk en oppslutning på 6,1 prosent under valget i går, en nedgang på 2,7 prosentpoeng siden sist.

I Østfold gikk de ned enda litt til . Alt tyder på at SVs eneste representant fra Østfold, May Hansen, mister plassen i neste periode.

Olje blir het potet

En av de store sakene neste periode blir spørsmålet om det skal åpnes opp for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Oljeindustrien mener det er viktig å starte boring i områdene, og Ap har ikke bestemt seg ennå.

Etter den kraftige tilbakegangen som SV og Venstre har hatt i årets valg, tror Oljeindustriens Landsforening nå at «Lofoten og Vesterålen umulig kan bli vernet for oljeutvinning i fremttiden».

LES OGSÅ: SV ikke like bombastisk

SVs fylkesleder i Østfold legger ikke skjul på det kan bli en sak som velter regjeringssamarbeidet.

– Når det gjelder oljeboring i nord synes jeg vi har vært klare. Den kamelen kan vi ikke svelge. Det er viktig å bevare de områdene, sier han.

May Hansen (SV)

May Hansen, stortingsrepresentant fra Østfold, ligger an til å miste plassen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Eilertsen mener å vite årsaken til at SV går såpass kraftig tilbake.

– Politikk er ikke alltid rettferdig. Det blitt voldsomt mye fokus på "Jens eller kaos" i denne valgkampen og det har nok SV lidd under. Vi skulle nok også vært flinkere til å markere det vi har fått gjennomslag for. Men det er jo sånn at de store høvdingene får all æren for resultatene, sier en noe nedstemt fylkesleder til NRK.

– Bør fortsette

Har SV svelget for mange kameler disse fire årene?

– Det er tre partier i regjeringen, så det blir nok svelget litt både her og der. Men om det er for mye kommer nok an på øyet som ser. Men det er slik det er i et treparts-samarbeid, man må svelge litt innemellom, sier han.

Fylkeslederen i Østfold mener uansett at SV bør fortsette i regjering.

– Det er jeg helt overbevist om. Det er viktig, ikke bare for partiet, men for hele landet. Det er viktig at vi fortsetter i samme kurs som nå, sier han.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge har tidligere spådd trøbbel for den regjeringen som åpner for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Her på plass i Myre

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten, Jan-Morten Bjørnbakk, Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX