- I de verste tilfellene må barnet ta støyten hvis det går galt

Statens vegvesen om «bilbelteverstingene» og de vanligste unnskyldningene.

Bilbeltekontroll

Totalt 4200 biler ble kontrollert i Østfold i løpet av helgen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

– I de verste tilfellene sitter små barn foran i bilen på fanget til en voksen. Da må ungen ta støyten hvis det skulle gå galt.

Statens vegvesen er skuffet etter at en omfattende bilbeltekontroll i helgen førte til at 50 bilførere ble anmeldt for å ikke sikre barna sine godt nok.

Seks av dem ble stoppet i Østfold. I ett av tilfellene satt et lite barn på under tre år på fanget til en voksen foran i en varebil.

– Det er noe av det aller verste vi ser. I løpet av en lang dag er det ikke uvanlig at vi ser rundt to slike tilfeller, forteller Øystein Gudim i Statens vegvesen til NRK.no.

(Teksten fortsetter under bildet)

Storstilt belteaksjon

Statens vegvesen gav råd og tips om sikring i bil under kontrollene.

Foto: Statens Vegvesen

– Skremt av uvitenheten

Statens vegvesen hadde kontroller i Sarpsborg, Fredrikstad og på Svinesund i løpet av helgen.

Totalt 4200 biler ble kontrollert og 480 av dem ble stoppet på grunn av feil og mangler.

– Til sammen fikk 56 personer gebyr for manglende bruk av bilbelte. Det er et tall som er i tråd med det vi ser ellers i året, forteller Gudim.

Det betyr imidlertid ikke at han er fornøyd med tallene. En dyster bildrapsstatistikk viser hvor ille det kan gå dersom man ikke bruker belte (se faktaboks).

Gudim reagerer særlig på det han mener er manglende kunnskap om sikring av barn i bil.

– Vi er skremt over hvor likegyldige eller uvitende noen voksne er, når de kan kjøre med barn foran i bilen uten at de er godt nok sikret, påpeker han.

– De sier «vi skulle bare»

Statens vegvesen har kontrollert nesten 70 000 biler over hele Norge de siste dagene. Til sammen fikk 1.317 personer gebyr for manglende bruk av bilbelte.

Gudim sier til NRK.no at de bekymrer seg over den vanligste unnskyldningen til folk, som ifølge han er «vi skulle bare».

– De forklarer at de bare skulle en liten tur på butikken, eller at de bare skulle kjøre et lite stykke, sier Gudim.

– Vi vet alle at den ulykken like godt kan skje rett i nærheten av bestemmelsesstedet, som den kan ti mil unna, sier han.