Hopp til innhold

- Munch-svar rundt hjørnet

Svaret til Stortinget om Munch-etterforskningen er like rundt hjørnet, lover justisminister Knut Storberget.

Justisminister Knut Storberget
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Foreløpig vil ikke justisminister Knut Storberget (Ap) si noe om hva han vet om Munch-etterforskningen. Men han lover at svaret til Stortinget er like rundt hjørnet.

Både Fremskrittspartiet og Høyre har sendt brev og purrebrev til Storberget med spørsmål om hvordan politiet greide å få fatt i de to stjålne Munch-maleriene, og hvor vidt det har foregått en hestehandel med kriminelle i forkant.

Storberget lover at de skal få svar, men han vil ikke si når.

- Svaret er like rundt hjørnet og jeg holder ikke tilbake noe informasjon. Stortinget skal få det svaret som det er riktig at Stortinget får, sier Storberget til NTB.

Taus Storberget

Han vil ikke si noe til pressen om hva han vet om saken.

- Nå synes jeg det er riktig at Stortinget får den informasjonen. Brevet er underveis til de respektive politikere, så det vil ikke ta lang tid før de får svar på sine spørsmål, sier Storberget.

Han synes det heller ikke er riktig av ham å kommentere om politiet har hatt informasjon om det har foregått en kjøpslåing om maleriene.

- Nå skal vi være klar over at justisministeren og regjeringen ikke har noen instruksjonsrett overfor politiet når det gjelder etterforskning og påtalemessige saker. Her må vi gå opp en grense rundt hva jeg faktisk vet, hva jeg skal vite, og hva Stortinget skal vite. Men Stortinget skal få sitt svar, gjentar Storberget.

- Så du er ikke sikker på hva du vet så langt?

- Jeg er sikker på hva jeg vet. Det er naturlig at det er stortingsrepresentantene får svaret i korrekte former, slik at de slipper å lese om svaret i mediene først, sier justisministeren.

Vanlig saksbehandling

Han legger også til at det er en balanse mellom offentlighetens krav om å få vite noe om omstendighetene og politiets behov for å verne om kilder og metoder.

Til tross for at Frp og Høyre har purret departementet om svar i saken, synes ikke Storberget at han har brukt spesielt lang tid på dette.

- Det har ikke tatt lang tid etter min mening. Vi har helt ordinær saksbehandling i departementet. Stortinget skal få sitt svar, men vi må jobbe med det først, sier Storberget.