Geir Ormseth.
Foto: Sjur JansenDet er mange som er kritisk til at folk skal kunne gå inn på nettet og søke på naboer, venner og kjendisers inntekt.
Hvis man først sjekker skattelistene, kan man da stole på disse tallene?
- De tallene du finner er en del av den gamle nettoinntekten. Det vil si at det er lønn og kapitalinntekter, men alle fradragene er trukket fra, sier Geir Ormseth, redaksjonssjef i Dine Penger.
- Dermed blir jo inntekten mye lavere for de fleste enn den reelt sett er. Det samme gjelder også formuen.
Hvorfor kan man ikke gjøre noe med dette sånn at man kan se de riktige tallene?
- Det er ikke så lett å beregne helt eksakt hva som er reell inntekt. Men det er ikke så vanskelig å resonnere seg frem til det.
- Det som mangler er minstefradraget på 67 000 kroner som du da må legge til. I tillegg, hvis man har to barn, så er jo foreldrefradraget på 40 000 kroner.
- Har man boliglån, så må også rentene legges til.
Så jo større og dyrere bolig, jo mer må man legge til?
Ja, du kan si at dem som er i en tidlig livsfase, de vil komme skjevest ut. De vil jo gjerne ha betydelig høyere inntekt enn det man ser i skattelistene. Det kan gjerne være 150 000 - 200 000 kroner over hvis de har mye gjeld.
- Man må også huske at renta var ganske høy i 2008. Da lå den i snitt på syv prosent, så det er ganske mye rente å legge til for dem som har boliglån.
Synes du det burde ligge mer informasjon i skattelistene?
- Det som er i dag holder vel for de fleste. For noen er det nok for mye også. Det har jo vært en del kritikk mot skattelistene. At de kan misbrukes. Datatilsynet mener at det ligger for mye der allerede.
Hva bør bort?
- Det er vel den informasjonen som kan identifisere personen de vil ha bort. Det vil jo si at det meste må bort.
Vi skammer oss litt for å snoke. Har du vært inne og sett?
- Ja, men jeg rakk bare å sjekke meg selv.