Hopp til innhold

- Norsk litteratur har mistet nesten en hel generasjon unge lesere

Biblioteksjefen ved Fredrikstad bibliotek, Ib Aarmo, mener bokbransjen har sittet for lenge på gjerdet.

Ib Aarmo

Biblioteksjef i Fredrikstad, Ib Aarmo, mener bokbransjen har sittet for lenge på gjerdet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Manglende satsning på elekronisering av norske bøker, har gjort at amerikanske bokkjemper som for eksempel Amazon lokker til seg norske, unge lesere.

– Forholder seg ikke til norsk litteratur

– Det som jeg ikke helt skjønner, er at forlagsbransjen har sittet så lenge på gjerdet. Nå er det nesten slik at unge i dag ikke forholder seg til eller leser norsk litteratur.

Mens flere av landets biblioteker satser på elektroniske bøker, mener biblioteksjefen av forlagene har vært alt for sene med å tilpasse seg unge lesere.

– Veldig mange av den helt unge generasjon bruker e-bøker, og tilbudet har ikke vært godt nok på norsk litteratur. Derfor henvender unge seg nesten bare til utenlandske nettsteder og ungdom leser nesten bare engelsk litteratur som følge av det, sier han.

Satser ikke lokalt

Lars Dale er innehaver av fire Libris-butikker i Fredrikstad og kommer ikke til å satse på elektroniske bøker fordi det betyr for store investeringer. Han mener pris er viktigere enn om boka leses på papir eller mobil.

– Du ser på andre bransjer hvordan den har forandret seg. Se på musikkbransjen og fotobransjen. Vi i bokbransjen er også opptatt av den digitale siden, men jeg tror det er viktigere at norske bøker får en fast pris, hvis ikke vil norsk litteratur og norske bokutgivelser havne et helt annet sted, frykter han.

vider at Libris sentralt satser på e-bøker i samarbeid med norli, men at det er uaktuelt å gi et lokalt tilbud.

Han er ikke bekymret, men sier det blir enda viktigere enn tidligere å gi kundene gode opplevelser og oppfølging.

Biblioteker med e-bøker

For å møte etterspørselen og for å nå unge lesere, kan du snart låne elektroniske bøker på alle biblitekene i fylket.

I løpet av våren skal Østfold-bibliotekene bli mer digitale og går nå sammen om å finne gode digitale løsninger. Målet er å nå enda flere lesere, forteller biblioteksjef ved Fredrikstad bibliotek, Ib Aarmo.

Et par tastetrykk hjemme i din egen stue og bibliotekboken lånt. Slik vil det bli ved flere bibliotek her i landet. I Østfold går bibliotekene sammen for å finne felles løsninger for utlån av elektroniske bøker, forklarer biblioteksjefen.

Fredrikstad bibliotek har hadde utlånsrekord i totusen og tretten, men over ti tusen flere lånte bøker. Så langt har ikke etterspørselen etter elektroniske bøker vært stor, men Aarmo tror dette vil bli tatt vel i mot.