- Norgeshistoriens mest uhyrlige tekst

Filosofiprofessor Lars Fredrik Svendsen mener Anders Behring Breiviks 1500 sider lange såkalte manifest er norgeshistoriens mest uhyrlige tekst.

Lars Svendsen

Filiosofiprofessor Lars Fredrik Svendsen.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Anders Behring Breivik ser på seg selv som en ridder, men dreper uskyldige og utleverer sine venner og familie, skriver filosof Lars Fredrik Svendsen fra Moss i en kronikk i Svenska Dagbladet .

– Uten sidestykke

Det er bare ett av mange eksempler på skrikende selvmotsigelser i massemorderens såkalte manifest.

– Verden har aldri sett en aktør som Anders Behring Breivik før. Man kan peke på noen likheter her og der, men det å produsere et manifest på 1500 sider, og så framstille massemordet som en markedsføring av manifestet, det er uten sidestykke, sier Lars Fredrik Svendsen til Dagbladet.

Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og har blant annet skrevet boka «Ondskapens filosofi». Han har lest seg gjennom hele manifestet til Anders Behring Breivik og har i dag en kronikk på trykk i Svenska Dagbladet under tittelen «De obegripliga dådens tanklösa manifest».

– Overdrevet

Et av det viktigste poengene til Svendsen er å avkrefte ryktet om Anders Behring Breiviks intellektuelle kapasitet.

– Ryktene om hans intellektuelle begavelse har vært betydelig, betydelig overdrevet. De filosofiske verkene han fører opp blant sine favorittbøker og som han smykker teksten med sitater fra, har han ikke forstått stort av. Det er en merkelig tekst å lese, fordi det er så utrolig tomt. Det er ingen hjemme i den teksten, det er bare posering, utfall og innfall. Han er ingenting. Han er bare ekstremt høy på seg selv og uhyre forfengelig, sier Svendsen.