Hopp til innhold

- Må ikke slå ihjel operaen

I dag kåres vinnerne av arkitektkonkurransen om nytt Munch-museum med Stenersensamlingen og nytt Deichmanske hovedbibliotek.

Ulike bidrag i arkitektkonkurransen til det nye Munch-museet med Stenersenmuseets samlinger og Deich
Foto: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

Oslos byutviklingsbyråd er opptatt av operaen ikke skal drukne blant sine nye naboer.

På bare 14 dager har over 16 000 mennesker har vært innom Frosken på Tullinløkka og sett utstillingen av arkitektbidragene. En av dem er byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen. Hun og de andre nysgjerrige har kunnet konstatere at mange av arkitektene har tatt nokså kraftig av, særlig de som har tegnet Munch-museet.

Se konkurransebidragene for nye Munch/Stenersen

- Kontrast for kontrastens skyld

Svaberg
Foto: HAV Eiendom

- Der er det noen arkitektskoler som mener at alle bygg skal skrike hver for seg. De ønsker ikke å ta hensyn til hva som var der først og at noe skal underordnes det andre. Jeg synes det er et poeng at byggene skal snakke sammen istedenfor å konkurrere hverandre ut, sier hun.

LES: - Skal sette Oslo på verdenskartet

- Er enkelte av disse forslagene for spektakulære?

- Det kan være mange som mener det, og det ser jeg er et poeng. Det betyr ikke at byggene skal være kjedelige, men de bør ikke være kontrast for kontrastens skyld. Det kan man kanskje si at noen av disse byggene vil være, sier Agerbak-Jensen.

- Retningen blir viktig

Artwave
Foto: Tore H Røyneland / IMAGE Photo as, 2009

I tillegg til en diskusjon om den arkitektoniske utformingen av museet og biblioteket, ligger det an til en indre lokaliseringsdebatt i Bjørvika.

Noen av arkitektkontorene har tegnet Munch-museet på det som heter Paulsenkaia, utstikkeren øst for operaen. Andre ser for seg museet som en øy eller halvøy ytterst på Bjørvikautstikkeren, rett utenfor operabygget.

Se konkurransebidragene for nye Deichmanske

Merete Agerbak-Jensen

Merete Agerbak-Jensen

Foto: Sporveien

- Jeg synes ikke at det skal ligge altfor langt ut. Da blir det vanskelig tilgjengelig og langt fra byen. Dessuten stjeles operaens oppmerksomhet fra sjøsiden. Byggets retning blir viktig. Det må ikke skygge for operaen, og bør heller legges fra syd til nord heller enn fra øst til vest, sier Agerbak-Jensen.

I dag offentliggjør de to juryene vinnerne av arkitektkonkurransen om henholdsvis Munch og Deichman. I tillegg rangeres inntil tre utkast i hver av konkurransene. Det er disse til sammen åtte alternativene Oslo bystyre skal velge mellom når de tar den endelige beslutningen om hvilke to prosjekter som skal realiseres.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus her.

Følg oss på Twitter!