- Må få kjøpe øl

Hjemmehjelpen i flere av Oslos bydeler nekter å kjøpe øl til brukerne. Det får eldreombudet til å reagere.

Øl
Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Mens noen bydeler har forbud mot å kjøpe alkohol til hjemmehjelpens brukere, har andre full mulighet til å kjøpe det brukerne selv vil ha, skriver Aften i dag.

Dette får eldreombudet i Oslo, Anne Myhr, til å reagere.

- Det handler om selvbestemmelse. Når du bor hjemme og bestemmer over deg selv og ditt eget liv, så må du også få bestemme om du vil ha øl med eller uten alkohol, sier hun til NRK.

Frykter misbruk

En av hjemmetjenestene som av prinsipp nekter å kjøpe alkohol til brukerne, er Grorud. Og lederen for tjenesten, Erna Holten, begrunner det hele slik;

- Vi kjøper det som er til nødvendig forbruk , men ikke mer. Vi ser at det kan være mye misbruk av alkohol, og da er det viktig at vi som helsepersonell ikke bidrar til at det kommer inn i hjemmet, sier hun til Aften.

Men dette argumentet synes ikke eldreombudet noe om.

- Hvem avgjør hva som er mest nødvendig? Er det sjokoloade eller øl med eller uten alkohol? Det synes jeg er en merkelig begrunnelse og en merkelig definisjon, sier Myhr.

- Minner om dyneløfting

Også eldrebyråd Jøran Kallmyr reagerer på bydelenes alko-nekt, og kaller dem nå inn på teppet for å be dem endre parksis.

- At voksne mennesker ikke skal få ta seg en pils fordi de ikke greier å ta seg til butikken, er jeg sterkt imot. Dette er ikke noe det offentlige har noe med, sier han til Aften.

Kallmyr mener praksisen minner om dyneløfting, og kaller nå bydelene inn på teppet.

- Vi skal yte service fordi de ikke klarer å gå i butikken selv, men vi skal ikke bestemme hva de vil spise og drikke.

Ulik praksis

Grorud, Frogner, Ullern, Sagene og Vestre Aker er blant bydelene som ikke kjøper alkohol til brukere av hjemmetjenesten.

Andre bydeler som Alna, Stovner og Nordstrand ikke har noe imot å handle inn alkohol hvis brukerne ber om det, skriver Aften.