- Må be nordmenn om unnskyldning

Tidligere Strömstad-ordfører Torsten Torstensson mener Strömstad-partiets uttalelser om nordmenn grenser til rasisme.

Strömstad kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Strömstads tidligere ordfører frykter for grensesamarbeidet etter at Strömstadpartiet fikk nesten en tredjedel av stemmene i valget.

Torsten Torstensson mener Strömstad-partiet må be nordmenn om unnskyldning, etter at de har gått kraftig ut mot den norske utbyggingen i kommunen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Rasisme mot nordmenn

- Dette lukter rasisme. Det kjennes slett ikke bra. Her har vi hatt et fantastisk samarbeid med Norge 25 år og så kommer et nytt politisk parti og skader tilliten mellom nordmenn og svensker, sier den tidligere ordføreren i Strömstad, Torsten Torstensson (Centerpartiet) til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ordfører i Strömstad, Erland Lundquist (Centerpartiet) sier til NRK at han krever at Strömstad-partiet klargjør sitt standpunkt.

- Uttalelsene har skapt frykt, og jeg går ut i fra at Strömstad-partiet ikke mener dette. Vi må få en skikkelig forklaring på hva partiet står for og hva de egentlig mener om disse spørsmålene, sier Lundquist, som sitter i ordførerstolen ut året.

Misforståelser og feiltolkning

Det har ikke manglet på kritikk mot Strömstad-partiet etter valget tidligere i september.

Partiet fikk 28,9 prosent av stemmene, og ordfører Lundquist sier han har fått mange henvendelser av opprørte nordmenn og svensker angående uttalelser fra Strömstad-partiets ledere før og under valget.

- Jeg vet ikke hvor disse ryktene kommer fra, men vi har aldri ment at vi ville legge hindringer i veien for næringsdrivende eller investorer i Strömstad kommune, sa Sven Moosberg, sekretær i Strömstad-partiet til NRK tidligere denne uka.

Han ønsker næringsvirksomhet til kommunen, så skatteinntektene øker og folk i kommunen får bra levekår.

- Det må være en gedigen misfortsåelse et eller annet sted, som gjør at fokus settes på dette spørsmålet på denne måten, sier han.