- Livet har vært et helvete

Den 38 år gamle Askim-mannen som er dømt til 11 års fengsel for drapet på Lennart Faugli, trekker anken til Høyesterett. - Nå har dette helvetet holdt på siden 2003, jeg orker ikke mer.

Politiet arbeider på stedet der Lennart Faugli ble skutt og drept i mars 2006

Faugli ble skutt og drept i mars 2006.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Det sier 38-åringen til Dagbladet.

Drepte med 14 skudd

- Nå orker jeg ikke mer. Nå vil jeg sone straffen min og bli ferdig med dette helvetet, sier den 38 år gamle mannen som skjøt Bandidosmedlemmet Lennart Faugli med 14 skudd.

Drapet skjedde den 13. mars i fjor da Faugli ble ført ut fra et rettslokale på Mysen med håndjern og under vakthold av politiet.

Etter drapet har 38-åringen til sammen sittet 13 måneder i fullstendig isolasjon, både under varetektsfengslingen og på soning. Askim-mannen ble isolert fordi fengselsmyndighetene frykter for represalier fra Fauglis venner og Bandidos-miljøet.

Slo Faugli

Det hele startet i 2003 da 38-åringen var vakt på et utested i Mysen. Faugli hadde besøksforbud på dette stedet etter flere voldsepisoder. Da han allikevel viste seg, gikk 38-åringen gikk bort til Faugli og ba ham forlate utestedet. Det ville han ikke.

38-åringen har hele tiden hevdet at han handlet i nødverge da han begynnte å slå Lennart Faugli med en batong.

- Jeg levde et godt liv. Jeg hadde flyttet inn sammen med min samboer og alt var fint. Jeg slo ikke akkurat Faugli for moro skyld. Det var en kamp for livet, sier Ringstad til Dagbladet.

Lennart Faugli selv har aldri fått anledning til å fortelle sin versjon av saken.

Ble skutt på

21. september 2005 skjøt ukjente gjerningsmenn 23 skudd mot leiligheten til 38-åringen og hans samboer i Askim.

- Jeg våknet opp av en uutholdelig smerte og forsto med en gang at jeg var skutt. Det var et forferdelig bråk, sier 38-åringen om episoden.

Han og samboeren sov i andre etasje i leiligheten. Bilder fra politiets rekonstruksjon av hendelsen viser at soverommet ble pepret av kulehull. Et av prosjektilene traff Ringstad i låret.

- Det sprutet blod ut av beinet mitt. Samboeren min ble likblek og selvfølgelig veldig redd, sier 38-åringen til Dagbladet.

Men det kunne ikke ha vært Faugli selv som skjøt mot soveromsvinduet til 38-åringen. Politiets etterforskning konkluderte med at Faugli hadde vanntett alibi fordi han var på ferie i Tyrkia. Politiet mente imidlertid at Faugli hadde fått noen andre til å gjennomføre skytingen.

Politiets sikkerhetstjeneste siktet Arfan Q. Bhatti for skytingen, men saken ble senere henlagt på grunn av bevisets stilling. Bhatti er senere blitt terrortiltalt for å ha skutt mot en jødisk synagoge i Oslo.

Ble beskyttet

Etter skuddene mot boligen ble 38-åringen plassert i et program for vitnebeskyttelse på hemmelig sted i Norge. Det ble starten på en psykisk flukt fra de ukjente personene som skjøt ham, og som 38-åringen var sikker på var ute etter å drepe ham.

- Den skytingen gjorde noe med meg. Livet ble et helvete og jeg var på selvmordets rand etter at jeg ble plassert i vitnebeskyttelsen, sier Ringstad til Dagbladet.

38-åringen mener han fikk dårlig oppfølging og ingen informasjon, mens han var avskåret fra sitt hjem og sin nærmeste familie. Det hele endte med at 38-åringen skjøt 14 skudd imot Faugli på kloss hold foran Heggen og Frøland tingrett.

- Jeg tar ansvaret for det jeg gjorde og jeg mener ikke å skylde på noen andre, men jeg tror drapet kunne vært unngått dersom oppfølgingen hadde vært bedre.

- Dommen er feil

Nå har 38-åringen adskillig bedre soningsforhold. Han er godt igang med soningen av sin 11 år lange fengselsstraff for drapet, som han hadde anket til Høyesterett.

- Hele saken fikk meg til å miste troen på det norske rettsvesenet. Jeg følte meg forhåndsdømt. Dette var kanskje den mest alvorlige rettssaken i Norge i år og så får vi beskjeden om at man bare skal holde kjeft og motta dommen. Jeg mener dommen i lagmannsretten er feil. Jeg er skuffet og lei meg, sier 38-åringen.

Likevel har han altså bestemt seg for å trekke anken tilbake for å bli ferdig med saken.