Hopp til innhold

- Listhaug benekter virkeligheten

Eldrebyråd Sylvi Listhaug benekter at Oslo er en sinke innen eldreomsorg. Forsker Ivar Brevik mener byråden snakker tøv.

Eldreomsorg
Foto: Tormod Strand / NRK

Brevik står bak rapporten fra Norsk institutt for by og regionforskning (NIBR) som plasserer eldreomsorgen i Oslo på jumboplass.

Eldrebyråd Sylvi Listhaug stiller seg imidlertid tvilende til konklusjonen i rapporten. Det får Brevik til å reagere:

- Dette er jo rabiat. Hun benekter jo virkeligheten. Hvis Gjerdrem sier renta er 5,2 vil Listhaug sannsynligvis påstå at den er 6,2, sier Brevik.

- Listhaug snakker tøv og tøys

Ivar Brevik
Foto: NIBR

Eldrebyråd Syliv Listhaug stiller seg tvilende til konklusjonen i rapporten, men forsker Ivar Brevik sier tallene er hentet rett ut fra Statistisk Sentralbyrå:

- Dette er realiteteter. Målt i årsverk og kostnader har Oslo en innsats i de hjemmebaserte tjenestene som er 50 til 60 prosent av landsgjennomsnittet. Det er tøv og tøys å likevel hevde at man er over, sier han.

- Kjenner ikke tallene

Sylvi Listhaug
Foto: NRK

Da rapporten ble kjent avviste Oslos byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug, at kommunen ikke satser nok på eldreomsorg.

- Vi kjenner ikke tallene som er brukt. Faktum er at Oslo bruker mer penger enn på pleie og omsorg enn Trondheim per innbygger over 67 år, og mer penger enn landsgjennomsnittet, sier Listhaug.

Hun sier byrådet har valgt å prioritere utbygging av sykehjemsplasser framfor omsorgsboliger.

Uforandret konklusjon

- Det er derfor vi får over 500 nye sykehjemsplasser neste år og det er derfor vi får et botilbud som heter omsorg pluss som gir døgnbemanning og bedre trygghet for de eldre, sier Listhaug

Til tross for Listhaugs forsikringer har ikke forskeren fra NIBR på noen måte endret sitt syn på eldreomsorgen  i hovedstaden:

- Dette er ikke til å diskutere og føre noen debatt på. Dette er realiteter. Punktum, sier forsker Ivar Brevik.