Hopp til innhold

- Legaliserer hærverk

Bystyreflertallet i Oslo legaliserer og subsidierer hærverk, mener Høyre. Partiet mener at den lovlige graffiti-veggen på Hausmania må fjernes for at kulturhuset skal få leiekontrakt med Oslo kommune.

Hausmania
Foto: Siri Storstein Hytten

Gruppeleder Bård Folke Fredriksen er skuffet over flertallet vil leie ut huset billig uten å stille krav om at grafittien må vekk.

Bystyret legaliserer hærverk

Bård Folke Fredriksen

Bård Folke Fredriksen

Foto: NRK

- Jeg syns bystyret er med på å subsidiere og legalisere hærverk. Vi vet at taggingen har økt kraftig i området rundt Hausmania og i byen generelt fordi man har fått denne såkalte lovlige taggeveggen, sier Folke Fredriksen.

- Men kan den sammenhengen bevises?

- Det er helt opplagt. Nå ønsker også Oslos politimester at denne lovlige taggeveggen skal bort, fordi man må gi tydelige signaler til de som bedriver hærverk om hva som er greit og ikke, fortsetter han.

I bakgården til det alternative kulturhuset i Hausmannsgate er det ikke bare den lovlige graffitiveggen som er dekket av spraymaling. Det fins knapt en mur eller veggflate som ikke er sprayet ned.

(Teksten fortsetter under)

Hausmania
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Men at Hausmania-graffitien har inspirert til ulovlig tagging ellers i byen avviser styremedlem i kulturhuset, Trond Klykken.

- Vi er ikke overrasket over koplingen. Hausmania har i en årrekke fått skylden for det meste av grafittien i byen, men det er jo ikke sånn at vi fant opp grafittien. Det virker som om de prøver å finne et eller annet å ta oss på, sier Klykken.

- Å fjerne grafittiveggen løser ikke taggeproblemet

Da leiekontrakten nylig ble behandlet i finanskomitéen, støttet kun Fremskrittspartiet Høyres krav om at Hausmania må fjerne grafittiveggen.

Det til tross for at både politimester Anstein Gjengedal og kommunens egen Stopp Tagging-kampanje mener at oppblomstringen av tagging i denne delen av byen skyldes at Hausmania-veggen er gjort lovlig.

Komitéens nestleder Trond Jensrud fra Arbeiderpartiet kjøper ikke koblingen.

- Det er riktig at de hevder det er en sammenheng, men jeg har ikke sett noe bevis på det. Det er for enkelt å tro at man løser problemet med tagging ved å fjerne grafittiveggen, sier Jensrud.

Vil heve husleia 80 ganger

Striden om Hausmania går både på grafittiveggen og størrelsen på husleia.

Flertallet vil leie ut kulturhuset for 5.000 kroner i året. Byrådspartiene vil kreve såkalt kostnadsdekkende leie på 400.000 kroner - 80 ganger så mye.

Det ville betydd kroken på døra, ifølge styremedlem Trond Klykken.

- Med den summen som er foreslått så vil hensikten med Hausmania falle bort. Hensikten er å tilby rimelige lokaler til uetablerte kunstnere. Per i dag er 350 kunstnere tilknyttet huset, sier Klykken.

- Kan bety kroken på døra

Arbeiderpartiets Trond Jensrud er enig.

Trond Jensrud

Trond Jensrud

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

- Hvis man ønsker å ha Hausmania videre som et alternativt miljø, så må man innse at det ikke er et kommersielt miljø som kan betale markedsleie slik byrådet ønsker. Når byrådet går inn for en så høy husleie så sier de egentlig at de ikke ønsker et slikt hus.

- Det er i og for seg et greit standpunkt, men det hadde vært mer redelig om de hadde sagt det åpent, sier Jensrud

Høyre mener at det er forskjellsbehandling å subsidiere én utvalgt kulturgruppe gjennom kunstig lav husleie.

- De har mulighet til å søke om kulturstøtte som alle andre, sier Folke Fredriksen.

Bystyret skal godkjenne leiekontrakten onsdag denne uken.