- Lån oss et kontor!

Løsningen på problemet med de mange mindreårige på glattcelle i Østfold kan ligge nærmere enn først antatt. – Lån oss et kontor, ber barnevernet.

Politiarresten

Politiarresten er ikke noe egnet sted for mindreårige.

Foto: Pétur Níelsson

Politiet vil ha barna ut av cellene, og ber barnevernet og kommunene finne en bedre løsning for mindreårige som venter på retur til institusjoner de har rømt fra. Løsningen kan finnes bare noen få meter unna glattcellene på grålum i Sarpsborg, tror barnevernsleder i Råde, Kjell Skåre.

– Om institusjonen som har ansvaret for ungdommene ligger langt unna tar det nødvendigvis en stund før de kan være på plass, men det betyr jo ikke at de må sitte innelåst alene frem til det.

I Mosseregionen har barnevernet en interkommunal vaktordning. Ved behov skal de kunne være på plass i løpet av en time. Skåre ser for seg at denne vakten, med litt hjelp av politiet kan stille opp for å unngå arrestopphold for mindreårige.

– Vi bør jo unngå at de blir sittende på celle. Kanskje de heller, sammen med barnevernsvakta, kan låne et kontor på politihuset. Et sted de kan sitte og prate. Gjøre tiden litt kortere.

Han forteller at dette ikke var uvanlig den gangen politihuset i Moss var bemannet.

– Vi har kontorer

Geir Willadsen

Stiller gjerne med kontor

Foto: Hermund Lybeck Kjernli/NRK

– Hvis barnevernet kan komme i løpet av en time, skal det ikke stå på oss, sier arrestsjef ved politihuset på Grålum i Sarpsborg, Geir Willadsen.

Hvis barnevernet kan stille opp i løpet av kort tid vil han legge til rette for at de får et sted å vente med ungdommen-

– Vi skal stille opp med kontor og lufteplass og det som måtte være om det er slik at barnevernet kan stille opp og ivareta den mindreårige.