Hopp til innhold

Slakter sjansene til litteraturhuset

Forfatter Erling Fossen har ingen tro på at det nyåpnede litteraturhuset i Fredrikstad vil overleve.

Erling Fossen

Erling Fossen, forfatter og urbanist, har ingen tro på at litteraturhuset i Fredrikstad kommer til å klare seg.

Foto: NRK

I helgen åpnet litteraturhuset i Fredrikstad, det nest største i Norge. Til helgen åpner et tilsvarende hus i Bergen.

Mange stiller spørsmålstegn ved om litteraturhusene kommer til å overleve, og om det i det hele tatt er behov for dem.

Urbanist og forfatter Erling Fossen sitter bare og venter på at det første litteraturhuset skal gå konkurs. I «Kulturnytt» på NRK P2 i dag gikk han ut og nærmest slaktet det nye huset i Fredrikstad.

Merete Lie

Merete Lie er daglig leder for litteraturhuset i Fredrikstad.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

– Jeg tipper at huset i Odda går dukken først, og deretter det i Fredrikstad. Problemet med Fredrikstad er at de ikke har noen tunge udanningsinstitusjoner og at det er en relativt liten by, sa Fossen og fortsatte:

– I de andre regionale byene, som Tromsø, Trondheim og Bergen, har de større universiteter og en mye større kritisk masse, en høyere kreativ klasse, konkluderte Fossen.

  • Hør debatten her:
  • Hva mener du om denne saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Tror huset i Fredrikstad går konkurs

Daglig leder for litteraturhuset i Fredrikstad, Merete Lie, inviterte Fossen til å komme og ta en titt på huset som svar på tiltale.

– Han kan få se litt på hva som er fellesnevnere og ulikheter når vi snakker om litteraturhus. Husene settes opp på ulikt vis og tar utgangspunkt i de lokale og regionale forutsetningene som ligger der, sa Lie.

Fossen kalte litteraturhuset i Oslo for en «relativ suksess», men trakk frem at byen har et høyere innbyggertall.

(Teksten fortsetter under bildet)

Champagneglass

Det var stor stas da litteraturhuset i Fredrikstad åpnet i helgen. Blir gleden kortvarig?

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Der er det mange i det jeg kaller den kreative klassen som går mye på debatter, det har du ikke i Fredrikstad. Der har du heller ikke nasjonale organisasjoner og medier rett utenfor døra, som for eksempel Aftenposten, sa Fossen.

Merete Lie trakk på sin side frem at de samarbeider med lokale og regionale aktører for å sikre en variasjon i innholdet og et bredere publikumstilfang.

– Vi er klar over at Aftenposten ikke ligger i nabobygget. Men vi har høgskolen og Medietilsynet rett rundt hjørnet, og Institutt for jounalistikk i fjerde etasje, forklarte den daglige lederen.

– Forbereder folk på hverdagen

Litteraturhuset i Fredrikstad har tenkt å holde fire til åtte arrangementer i uka. Det mener Fossen ikker er noe å leve av.

– Nei, det er enkelt matematikk. Har du fire til åtte arrangementer i uka, og salutleien ligger på 6000 kroner, da snakker vi om 24 000- 48 000 i uka. Det sier seg selv at det ikke er noe å leve av, sier Foss.

Åpningsshow Litteraturhuset

Her fra åpningen av litteraturhuset i helgen.

Foto: NRK

Lie var klar på at de er innforstått med at det ikke er lønnsomt i seg selv å drive litteraturhus-aktiviteter.

– Det å drive litteraturhus-aktivitetene vil i beste fall gå omtrent i null, mens det kommersielle skal dekke kostnadene med å arrangere og drifte huset. Det vil komme fra utleievirksomhet og et tett samarbeid med de andre aktørene, forklarte hun.

Da Fossen fikk spørsmål om det ikke er positivt at private aktører vil bidra med å spre litteratur, svarte han følgende:

– Jo, for all del. Vi har jo penger nok. Men jeg forbereder folk på hverdagen her. Hvorfor kan man ikke heller ruste opp bibliotekene i mindre byer, legge til en kafé og litt aktiviteter, så har du et litteraturhus.