- Kjønnslemlestet barna

Faren ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Han og moren til barna er siktet for kjønnslemlestelse av fem av sine barn i alderen 5 til 14 år.

Omskjæring

Illustrasjonsfoto.

Foto: AHMAD ZAMRONI / AFP

- Han er fengslet på grunn av bevisforspillelsesfare i denne omgang. Det begrunner også at han er underlagt brev- og besøkskontroll. Det henger sammen med at han ellers vil kunne påvirke andre personer som vet noe om dette enten her i Norge eller i Gambia om han ble løslatt, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Cecilie Gulnes.

Stiller seg uforstående til siktelsen

- Mor og far er siktet etter lov om kjønnslemlestelse fordi de skal ha bidratt til at fem av sine seks døtre har blitt kjønnlemlestet, sier leder av Vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde.

Faren ble fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag. Moren er i sitt svangerskap nummer syv og er vurdert som for syk for fengsling.

Barne- og likestillingsminister, Anniken Huitfeldt mener sikteler sender viktige signaler.

Familiefaren stiller seg helt uforstående til siktelsen. Det sa forsvareren hans før fengslingsmøtet startet i ettermiddag.

Se video: Siktet for lemlesting av fem døtre

Omsorgen overtatt av barnevernet

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde.

Foto: NRK

Foreldrene er begge norske statsborgere. Fire av de fem jentene bor i Gambia. Den femte bor i Norge.

Ekteparet har i tillegg en jente på tre år. Hun er ikke kjønnslemlestet.

- Foreldrene har to av sine døtre her i Norge. Via barnevernet og norsk helsepersonell er det foretatt undersøkelse av de to som bor i Norge. Det er konstatert omskjæring av den eldste av disse som er fem år, sier Rohde.

Barnevernet har overtatt omsorgen for begge barna som bor i Norge.

- Vil prioritere å få barna til Norge

Far (41) har ytterligere to koner i Gambia, og en av disse har omsorgen for de fire døtrene i Gambia.

- Vi kommer til å prioritere å få de fire norske barna som er i Gambia hjem hit. De er norske statsborgere med norske pass og vi ønsker å få dem hjem til Norge hvor de tidligere har gått i barnehage og på skole, sier Rohde.

Ekteparet var først siktet for kjønnslemlestelse av deres nest yngste datter på fem år. Nå er siktelsen utvidet til også å gjelde fire døtre på 7, 10, 13 og 14 år.

Saken er enestående i Norge.

- Det er første gang vi har en slik siktelse i Oslo-politiet, og så vidt jeg vet er det første gang i Norge i det hele tatt, sier Rohde.

Human Rights Service reiste i 2005 til Gambia sammen med Dagbladet.no, fordi de mistenkte at de fire norskfødte jentene var blitt utsatt for kjønnslemlestelse i foreldrenes hjemland. De fikk bekreftet at jentene var lemlestet.

Etter anmeldelse av forholdet i august 2005 prøvde norske myndigheter uten hell å få jentene tilbake til Norge.