- Ikke mer hjelp til Stjernen

Fredrikstad Idrettsråd mener ledelsen i ishockeyklubben har drevet klubben for dårlig.

Stjernen

Fredrikstad Idrettsråd (FRID) anbefaler ikke kommunen å støtte Stjernen Hockey økonomisk. - Klubben får ta konsekvensene av sine valg, mener FRID.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Stjernen Hockey har søkt om økonomisk støtte fra Fredrikstad kommune for å komme ut av den vanskelige situasjonen klubben er i.

Fredrikstad Idrettsråd (FRID) har blitt bedt om å uttale seg i saken, ifølge Fredriksstad Blad .

Skylder kommunen nesten en halv million kroner

Rådets klare mening er at de ikke kan akseptere at kommunen skal gå inn og støtte Stjernen med enda flere midler.

- FRID er til for hele idretten i Fredrikstad, og vi mener det er feil å ta penger som skal brukes på andre idrettslag, og gi til Stjernen, sier Svein Femtehjell til NRK.

I et brev til rådmannen i Fredrikstad skriver FRID at Stjernen var i en liknende situasjon for drøyt ti år siden.

- Da hjalp kommunen dem ut av krisen med blant annet støtte fra idrettsrådet. For cirka et år siden gikk private hjelpere inn og hjalp klubbnen med å slette en gjeld på 2,5 millioner kroner. Nå har de kommet i den samme situasjonen igjen. Da er det etter FRIDs mening en mangel på ansvarlighet i forhold til den aktiviteten de skal drive, mener Femtehjell.

- Styret har ansvaret

Han mener at klubben må stå for de valgene de har gjort, og han holder Stjernen og dagens styre ansvarlig for den situasjonen klubben er i nå.

- De har drevet over evne, og det må de ta ansvar for selv. For det kan ikke fortsette sånn at man skal ha hjelp av andre år etter år for å drive aktivitet på det nivået man selv ønsker, sier daglig leder i FRID.

Han påpeker at det sittende styret på et medlemsmøte i juni sa at det budsjettet som ble lagt fram på årsmøtet i mai i fjor, var realistisk.

Svein Femtehjell

Svein Femtehjell, daglig leder i FRID, mener klubbledelsen i Stjernen har drevet uforsvarlig i flere år.

Foto: Privat

- Derfor kan de ikke skyve dette over på tidligere styrer. Det er dette styret som har skapt den situasjonen man nå er i, ved å kjøre videre med et kostnadsnivå som de ikke har hatt inntjening til, slår Femtehjell fast.

Kan kanskje ikke stille i eliteserien

Han syns ikke det sender negative signaler til medlemmene i Stjernen Hockey å be Fredrikstad kommune holde igjen pengestøtten.

- Dette er ment som et signal på at idretten i Fredrikstad må drive ansvarlig i forhold til det de gjør. Hvis dette går utover barn og unge i Stjernen, så er det styret i Stjernen som er ansvarlig for det, sier Femtehjell.

Han mener at klubben ikke kan skyve barn og unge foran seg.

- Det går ikke an å bruke de unge som unnskyldning når man har brukt 2-3 millioner kroner for mye. Det er faktisk ikke sånn samfunnet fungerer, påpeker FRID-lederen.

I brevet oppfordrer idrettsrådet Stjernen om å tilpasse virksomheten sin og bygge opp ny tillit.

- Det kan godt hende det betyr at de ikke kan spille i eliteserien i en periode, men det må være en vurdering som gjøres i neste omgang, sier han.

- Vi ordner opp selv

Lars Joramo, som er styreleder i Stjernen, skulle ønsket at FRID hadde tatt kontakt med hockeyklubben før de gikk ut med brevet til rådmannen.

- Da hadde de fått vite at vi gjør flere grep for å klare å komme oss ut av krisen. Vi prøver å ordne opp selv, men vi har bedt om frivillig akkord når det gjelder gjelden vi har til Fredrikstad kommune, sier han til NRK.

Ifølge Joramo får kommunen årlig rundt 400 000 kroner i inntekter fra Stjernen i form av leieinntekter fra Stjernehallen og reklameavgift.

Hovedfokus for styret er å finne måter å forbedre klubbens situasjon slik at den kan betjene gjelden inn i framtida.

- Det er flere klubber i liknende situasjoner som ber kommunen om hjelp, så dette er ikke enestående for Stjernen eller ishockeyen, konstanterer styreleder i Stjernen, Lars Joramo.