- Ikke kompetente nok

I går kritiserte dyrevernorganisasjonene Mattilsynet. Nå får de støtte fra forskerne.

Katt og Mattilsynet
Foto: Ole Christian Olsen/Kjell Jøran Halsen / NRK

- De er ikke kompetente nok og de får ikke nok støtte fra fagfolk som kunne gitt dem råd til Mattilsynet sentralt . De har vel bare én person som har god kompetanse på dyreadferd, og hun jobber i Sandnes, sier professor Bjarne O. Braastad ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås.

Han er professor i etologi og ekspert på katters adferd.

Ifølge Braastad har ikke Mattilsynet kompetanse på dyrevelferd og er derfor heller ikke kompetente nok til å inspisere omplasseringssentre eller andre hjem for dyr.

Og han mener at han slett ikke er alene om å bekymre seg over inkompetansen i Mattilsynet.

- Mye inkompetanse

- Det har jeg ment lenge, og det er det mange som mener. Det er mye inkompetanse i Mattilsynet. Både innenfor norsk husdyrbruk og innenfor forskningsmiljøene er det mange som har vært veldig frustrerte over mattilsynet i lang tid, sier Braastad.

Dyrevenorganisasjonene gikk i går ut og kritiserte Mattilsynet. Med Dyrebeskyttelsen i spissen anklager organisasjonene nå Mattilsynet i et brev for å ha en uakseptabel holdning til hjemløse dyr. Dette skjer like etter den pålagte stengningen av Stiftelsen Dyrenes Velferds kattehus på Alnabru.

- Begeret flyter over

- Vi har vel aldri reagert så kraftig mot Mattilsynet før, men begeret er i ferd med å flyte over nå. Vi har opplevd at Mattilsynet har hatt en avlivningspraksis som er blitt mer og mer utbredt og vi opplever at de gjør det vanskeligere å drive med omplassering av dyr, sier pressekontakt i Dyrebeskyttelsen, Odd Harald Eidsmo.

Professor Bjarne O. Braastad er enig i at Mattilsynet har feil fokus. Han har selv besøkt omplasseringsanstalter, og kjennes til hvordan disse drives.

 - Altfor firkantet

- Jeg synes Mattilsynet er altfor firkantede i sine vurderinger ved å legge mye vekt på hygiene og fysisk helse og mindre vekt på en total vurdering av dyrevelferden som jeg etterlyser, sier Braastad.

Han etterlyser nå en økning av kompetansenivået.  

- De bør ha en gruppe av kompetente personer som kan gi råd til de lokale dyrevensnemndene, slik at de kan behandle spesielt de vanskelige sakene på en mye bedre måte, sier Braastad.