Hopp til innhold

- ID-tyveri særdeles aktuelt

Politiet har avslørt at brukte private PC-er med personlige opplysninger selges på det illegale markedet i Oslo, etter at de sist helg gjennomførte en razzia mot gateselgere på Grønland Torg.

Politets innsatsstyrke til razziaen på Grønland.

Store politistyrker samlet ved politihuset i Oslo før razziaen mot bodselgerne på Grønland torg lørdag.

Foto: Erik Engen / NRK


Politiet refser nå el-kjeder fordi PC-er med sensitiv informasjon enten blir stjålet eller hentet fra butikkenes lagringsplass for elektronikk.

Flere av de 80 PC-ene som ble beslaglagt under razziaen innholdt CV-er, id-papirer samt private e-poster, og var levert til forhandler for reparasjon eller destruksjon.

– Flere av de vi har vært i kontakt med har levert PC-ene inn til reparasjon og fått beskjed om at de ikke går an å reparere dem. De har jo da kjøpt nye PC-er, og selvfølgelig levert inn disse PC-ene i den tro at de ville bli destruert på en skikkelig måte, sier politiførstebetjent Geir Ellefsen.

I mange tilfeller kan informasjon hentes ut av en ødelagt datamaskins harddisk ved hjelp av enkle grep. Politiet mener el-kjedene nå bør vurdere sine rutiner.

– Man må være sikker på at de man leverer PC-en inn til behandler de etter de sikkerhetsforskrifter som gjelder, og behandler de slik at ikke andre kan gå inn og hente ut den programvaren som ligger inne. Det vi konstaterer nå er overhodet ikke betryggende, sier Ellefsen.

Folk er for naive

Politiet frykter for at informasjonen kan brukes til å stjele folks identitet eller drive utpressing.

– Dette med ID-tyveri er særdeles aktuelt, og en del av bildene som ligger inne på PC-ene kan bruker i utpressingssaker. Så muligheten for de som ønsker det, til å misbruke dette, er relativt stor.

Sjokkerte eiere

Politet har nå begynt å ta kontakt med eierne av de beslaglagte PC-ene. Ikke overraskende blir de svært sjokkerte når de får vite at datamaskinen deres endte opp på lørdagsmarkedet under broen på Grønland.

– Noen blir sinte, og noen blir fortvilet over at deres personlige informasjon ligger tilgjengelig for andre folk. De er definitivt sjokkerte, og synes det er særdeles uheldig. Det ligger mye CV-er inne på disse PC-ene, mye familiebilder, og mye sensitive opplysninger, så det er klart at dette var sjokkerende, sier Ellefsen.

Rundt 100 mobiltelefoner, flere iPoder og annen elektronikk ble også beslaglagt.

I alt 13 personer, alle med utenlandsk opprinnelse, ble arrestert i razziaen. Politiet har opprettet straffesaker mot samtlige.

Se video: heleri av PC'er

Video nsps_upload_2009_10_30_14_55_33_5092.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.