- Hybridbiler er løsningen

– Å få flere til å kjøre hybridbil er den beste måten å få bukt med luftforurensningen i Oslo på, mener TØI-forsker.

Rolf Hagman

Østlandssendingens reportasjebiler har lave utslipp på grunn av hybrid-teknologi der et ekstra batteri driver en elektromotor, konstaterer forsker Rolf Hagmann ved Transportøkonomisk Institutt.

Foto: Olav Juven/NRK

Moderne bilmotorer blir stadig renere, men den teknologiske utviklingen går ikke så raskt som man trodde for noen år siden.

Les: Bilutskifting vil bedre Oslo-lufta

Ifølge forsker og sivilingeniør Rolf Hagman ved Transportøkonomisk Institutt er overgang til hybridbiler den mest effektive måten å få ned utslippene på med tilgjengelig teknologi.

En hybridbil har både ordinær forbrenningsmotor og elektrisk motor. Bilen veksler på å bruke de to motorene som kraftkilde, og forbrenningsmotoren lader batteriet som driver elektromotoren.

En åpenbar praktisk fordel i forhold til ordinære el-biler, er at man slipper å sette hybridbilen på lading.

– Hybridteknologi gir både reduksjon av klimagasser og en kraftig reduksjon i utslipp av helseskadelige avgasser som NO2 og partikler.

– En hybridbil har bare en tredjedel av utslippene av NO2, partikler og uforbrente avgasser som en tilsvarende bil uten hybridteknologi, sier Hagman.

Mindre hakking

Reduksjonen i utslipp er dermed langt større enn reduksjonen i bensinforbruk. Dette har en logisk forklaring, ifølge TØI-forskeren.

– Utslippene er ekstra store under hakkete kjøring som det er mye av i bytrafikk. I en hybridbil slipper motoren den hurtige vekslingen i turtall og belastning. Det tar nemlig det elektriske framdriftssystemet seg av, konstaterer Rolf Hagman.