- Her har man mye å lære av Østfold

Interessen for realfag øker i Østfold. Statsminister Jens Stoltenberg gir blant annet vitensenteret Inspiria mye av æren.

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte vitensenteret Inspiria i Sarpsborg tirsdag.

Stoltenberg på Inspiria

Matte, naturfag og kjemi stod på timeplanen da statsminister Jens Stoltenberg besøkte vitensenteret Inspiria i Sarpsborg tirsdag. Stoltenberg tok turen til Østfold blant annet for å markere hvor viktig nettopp realfagene er.

Rina Silanaj, elev på sciencelinja på Greåker videregående skole

Rina Silanaj, elev på sciencelinja på Greåker, forteller at undervisningen er praktisk. - Sist uke var vi her og lagde majones!

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Søkertallene til realfag har dalt de senere årene, til tross for at næringslivet og politikere har etterlyst realfagskompetanse i mange år.

Nå er interessen på vei opp igjen, både i Østfold og i resten av landet.

Rina Silanaj er elev på science-linja på Greåker videregående skole. Hun forteller at mange av hennes venner nå skulle ønske de hadde valgt annerledes da de søkte videregående opplæring.

– Mange jeg kjenner angrer på at de ikke valgte science-linja. Vi må få med oss det som står i bøkene også, men det er basert på mye praktisk, sier hun.

En foreløpig opptelling på fire av de største videregående skolene i Østfold viser at søkertallene til matematikk og fysikk går opp.

– Det man gjør i Østfold er imponerende

Stoltenberg er veldig fornøyd med at interessen blant ungdom ser ut til å økte.

– Vi ser at det er flere som velger denne typen utdanning, det er veldig bra, men vi trenger enda flere. Da er det man gjør i Østfold imponerende, sier han til NRK.

Statsministeren gir mye av æren for den økte interessen i fylket til blant annet Inspiria.

– Vitensenteret her i Sarpsborg er blant de beste vi har i landet. Det bidrar til at flere forstår betydningen av kunnskap. Det er flott for Østfold og flott for hele Norge, skryter Stoltenberg.

(Teksten fortsetter under bildet)

science-linja på Inspiria

Elevene på science-linja besøker Inspiria en gang i uka.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– En del av svaret

I samarbeid med Inspiria får elevene ved Greåker Videregående skole tilbud om en studiepakke med realfag allerede fra førtsteklasse.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg skrøt av Østfold under besøket på Inspiria tirsdag.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Elevene på sciencelinja besøker senteret hver tirsdag, og driver med forskning og eksperimenter.

Stoltenberg mener at andre deler av landet har mye å lære av det som blir gjort i Østfold. Han skryter av samarbeidet mellom utdanning og næringslivet i fylket.

– Det å rive ned barrierene mellom utdanning, kunnskap og bedriftene er en del av svaret. Mer samarbeid med næringslivet, og det å satse på realfag slik man gjør i Østfold, for eksempel her i Sarpsborg, er veldig bra, sier statsministeren.