Hopp til innhold

- Helt suverent å bygge brua

- Hadde arbeidstilsynet vært tilstede den gangen så tror jeg de hadde satt en stopper for hele prosjektet.  

Gunnar Nordbom og Oddvar Martinsen

Gunnar Norbom og Oddvar Martinsen

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

- Det er ingen som kunne jobba på den måten i dag, sier Gunnar Norbom som var med på å bygge Fredrikstadbrua for femti år siden.

- Hadde aldri gått opp der nå

- Når du jobba oppe i lufta, så kunne du ikke ha på deg sikkerhetsseler i den jobben da vet du. Vi bygde stillaser som vi sto utafor brua på. Det var mye sånn jobbing.

- Jeg kan ikke si at jeg var redd den gangen. Du kan ikke ha høydeskrekk når du jobber på den måten, på stillaser høyt oppe. Men jeg hadde aldri gått opp der nå!

- Gode historier

Han forteller at han har noen gode historier å fortelle til barnebarna.

- Jeg forteller at der oppe har han farfar jobba.

- Har du noen historier på lur?

- Det var en kamerat av meg som sto på stillaser, og da la vi noen planker på tvers sånn at vi sto på yttersida av brua. Og når vi hadde lagt på plankene så skulle kameraten min gå fra den ene sida og over til den andre, men noe hadde skjedd sånn at skruene i plankene løsna. Akkurat når kameraten min skulle gå så falt plankene rett ned i Glomma, men han greide å holde seg fast i jernet. Så vi fikk tak i han.

 - Hvordan er det å tenke på at broa nå er femti år?

- Jeg skulle ønske at jeg var tilbake. For du skjønner det, den gangen var vi en skikkelig kameratflokk. Og det var et veldig godt forhold mellom alle oss guttene som jobba på brua.

Nordbo var med på hele prosessen i forbindelse med byggingen av Fredrikstadbrua. Det var alt fra bygging av stillaser, sveising til montering av elementene.

Markerer med å mimre

- Jeg skal gå ned å titte litt da. Nå skal vi mimre littegrann om den tida. Jeg skal treffe fire gutter fra brua og snakke om den tida da vi bygde brua.

- Hva skal dere gjøre da?

- Da skal vi gå femti år tilbake i tid. Vi skal se på bilder og snakke med hverandre. Det blir litt sånn "husker du den gangen og den gangen?"