- Han var en ekte filmstjerne

Pål Bang-Hansen minnes skuespiller Henki Kolstad som døde mandag morgen, 93 år gammel.

Henki Kolstad

Henki Kolstad døde mandag morgen, 93 år gammel.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Kolstad døde på Diakonhjemmet sykehus, opplyser familien til NTB.

Henki Kolstads liv i bilder

Les også:

- En sann fryd å spille mot ham

- Identifiserte oss med Henki

- Folk stod i kø rundt hjørnet på Klingenberg for å få med seg den siste filmen med Henki, forteller Bang-Hansen.

- Han var nesten med i hver eneste film som ble laget. Han spilte teater om høsten og våren, og var med i filmer på sommeren. Han uttalte at han aldri fikk tid til å dra på hytta, sier Bang-Hansen til NRK.

- Han representerer nordmannen etter at krigen var slutt, og han spilte i grunnen den samme nordmannen på film som vi alle identifiserte oss med.

Skriv din kondolansehilsen her

Andreas Diesen minnes Henki Kolstad

Dødsfall kom overraskende på familien

Dødsfallet kom overraskende på familien, selv om Kolstad var en gammel mann. Han ble brakt til sykehus for to dager siden.

- Det var ingen akutt dødsårsak, han sovnet bare stille og fredelig inn ved 9-tiden mandag morgen, opplyser Morten Kolstad til NTB.

Feiret 70 års bryllupsdag

Else og Henki Kolstad feiret sitt jernbryllup, 70 års bryllupsdag 8. juli. De to har vært kjærester i 76 år og gift i 70.

- Vi feiret dagen på Holmsbu hvor vi har landsted, og da var han absolutt med. Det var veldig hyggelig at begge fikk med seg den feiringen, de hadde et strålende fint familieliv, forteller sønnen.

Henki Kolstad var en av norsk teater og films mest kjente og populære skuespillere.

- Var seg selv

- Kolstad spilte i en lang rekke filmer, og han var med bestandig, forteller Bang-Hansen.

- Han ble tilslutt veldig rutinert, og innså at han måtte være seg selv på film- så han ble liksom nordmannen for oss alle.

Henki Kolstad

Inger Marie Andersen og Henki Kolstad var det store norske filmparet på 1950-tallet.

Foto: NRK / NRK

Norsk films mest brukte

Henki Kolstad opptrådte første gang på Nationaltheatret i 1928. To år senere debuterte han på lerretet, kun 14 år gammel, i filmen Eskimo fra 1930. Han har siden 1940-årene vært en av norsk films mest benyttede skuespillere, og har hatt roller i mer enn 40 filmer.

Som ung spilte Kolstad i flere komedier, lystspill og musikkteater, bl.a. Marchbanks i Candida og Doolittle i Pygmalion og My Fair Lady, Cyrano de Bergerac, Njegus i Den glade enke og Leopold i Sommer i Tirol.

Innom de fleste av landets scener

Hans voksne debut kom i 1936 i stykket Tre menn forteller av André-Paul Antoine på Centralteatret. Kolstad har vært innom de fleste av landets scener og var blant annet ansatt ved Trøndelag Teater fra starten 1937 til 1941, Det Nye Teater 1941-44 og 1951-63, Edderkoppen 1944-45 og 1949-50, Centralteatret 1945-49 og Nationaltheatret fra 1964.

Henki Kolstad

Henki Kolstad ble populær som skomaker Andersen i Jul i Skomakergata.

Foto: Jan Nordby / NRK

Se Henki Kolstad i Skomakergata:

Første episode av Skomakergata

Kolstad nådde ut til en ny publikumsgenerasjon i rollen som Skomaker Andersen i barnefjernsynsserien Jul i Skomakergata som ble sendt første gang i 1979.

Æret skuespiller

Kolstad fikk Filmkritikerprisen for replikkinstruksjon i filmen Vi gifter oss fra 1951. I rollen som narr i Kong Lear fikk han også Teaterkritikerprisen i 1971.

Som Lundestad i De unges forbund gav han under Ibsenjubileet 1978 rollen fornyet tyngde og ny ironi. I 1980-årene har han særlig gjort seg bemerket i den lange enmannsforestillingen Forsvarsadvokat Clarence Darrow, både på Nationaltheatret og i Fjernsynsteatret.

Tok avskjed med teateret i 1986

Han tok avskjed med teateret i 1986 med en ny versjon av En handelsreisendes død på Nationaltheatret, men har senere bl.a. spilt i Gass og stearinlys på Centralteatret og Den spanske flue på ABC-teatret.

Henki Kolstad

Henki Kolstad under en fjernsynsinnspilling i 1967. Til venstre: Kari Diesen.

Foto: NRK / NRK