- Han er en bajasaktig klovn

I dag gikk Norges Miljøvernforbund til aksjon mot en mobilantenne i Bygdøy Allé. Det er ikke mobilselskapet spesielt fornøyd med.

Klipping av mobilmast

Her fjerner Oddekalv (t.v.) og Norges Miljøvernforbund det de mener er en ulovlig mobilmast.

Foto: Frode Wik / NRK

- Jeg ble oppringt av en journalist som var på saken, og hadde observert vandalisme og ødeleggelse av vår mobilantenne. Jeg syntes det var veldig rart fordi vi ikke har gjort noe ulovlig, sier Jo Einride Lid Lerheim, administrerende direktør i MTU Mobil, til NRK Østlandssendingen.

I dag fant han ut at Norges Miljøvernforbund (NMF), med leder Kurt Oddekalv i spissen, klatret opp på taket på en Frogner-bygård og fjernet de det mener er ulovlige mobilantenner.

Les mer: Her forsvinner mobilmasten

- Bajasaktig klovn

Lerheim er ikke spesielt imponert over Oddekalvs oppførsel.

- Jeg tenker først og fremst at han er en bajasaktig klovn som mangler gode argumenter for miljøvern. Han går løs på og ødelegger ting. Dette har ikke noe med miljø og forurensing å gjøre, dette gjør han kun for å få oppmerksomhet, raser mobildirektøren.

Miljøvernforbundet klippet over mobilantennen mandag ettermiddag fordi de mente mobilmastene på bygget var ulovlig satt opp. Verken naboer eller Plan- og bygningsetaten ble varslet om at antennene i Bygdøy Allé 39 skulle opp.

- Hvorfor hadde ikke MTU godkjennelse for mobilantennene?

- Man behøver ikke godkjennelse for denne typen antenne. Den er under to meter høy, og bygget etter konsesjon gitt av den norske staten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klipping av mobilmast

Oddekalv klippet i vei på Frogner-taket mandag ettermiddag.

Foto: Frode Wik / NRK

- Godkjent stråling

Bakgrunnen for Oddekalv og miljøvernforbundets klippeaksjon var strålefaren for folk som bor i nærheten av mobilmastene. Lerheim mener frykten er ubegrunnet.

- Antennene vi bruker har stråling langt under grensene gitt av Statens strålevern og Verdens helseorganisasjon. Dette var en GSM-antenne som ble bygget etter alle forskrifter, og den var ikke engang fysisk koblet til. Vi hadde ikke fått alarm på den fordi den ikke var påslått, forteller mobildirektøren.

Politianmelder hverandre

Oddekalv fortalte til NRK at den fjernede mobilmasten ville bli levert til politiet i kveld, sammen med en anmeldelse mot mobilselskapet. Det er ikke den eneste anmeldelsen politiet vil få inn om saken.

- Vi kommer til å politianmelde Oddekalv og forbundet, han har jo rett og slett røsket og klippte ned en av antennene våre. I morgen vil vi ha folk på befaring på taket som skal se på ødeleggelsene. Men jeg har allerede sett video, og det taler sitt. Oddekalv snakker om ulovligheter, men det er han som bedriver ulovlighetene, avslutter Lerheim.