Hopp til innhold

- Haldenserne føres bak lyset

Miljøpartiet De Grønne i Halden frykter innbyggerne får millionregning knyttet til tomtesalg ved Iddefjorden.

Tomteområder i Halden

GULLKANTET PROSJEKT ELLER TAPSBOMBE FOR HALDEN? Halden Byutvikling as mener salget av Tyska og Hollenderen er bra for Halden kommune. Miljøpartiet De Grønne frykter imidlertid at skattebetalerne skal bli sittende med svarteper, dersom kostnadene overstiger salgssummen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Miljøpartiet De Grønne i Halden mener haldenserne er i ferd med å bli lurt av Halden Byutvikling AS (HBU).

Det kommunale eiendomsselskapet meldte i forrige uke at eiendommene Tyska og Hollenderen var solgt for 100 millioner.

De Grønnes Øivind Holt tviler på at beløpet vil dekke tilbakebetaling av tomtegjeld og sanering av gift på de tidligere industriområdene.

Han frykter skattebetalerne får regningen.

- Det er stor usikkerhet rundt hva det faktisk vil koste å rense de tidligere industritomtene. Her frykter jeg at Halden Byutvikling AS fører haldenserne bak lyset, og at innbyggerne i Halden kan bli sittende med regningen, sier Holt til NRK.

Les også:

Jan-Erik Erichsen

AVVISER PÅSTANDER. Styreleder Jan-Erik Erichsen avviser at HBU forsøker å føre noen bak lyset.

Foto: Privat

- Avviser på det sterkeste

Styreleder i Halden Byutvikling as, Jan-Erik Erichsen sier i en sms til NRK at HBU ikke forsøker å føre noen bak lyset.

Han viser til tidligere pressemelding om tomtesalget, datert 25. april i år og til NRKs morgensending 29. april i år, der han redegjorde for planene på Tyska og Hollenderen.

Han viser videre til de saksdokumenter som vil følge saken ved behandling i kommunestyret.

- Jeg vil selvsagt på det sterkeste avvise at HBU fører noen bak lyset, sier Erichsen i sin sms.

Les også:

Øyvind Holt, MDG

FRYKTER SKATTEBETALERNE FÅR REGNINGEN. - Jeg tror ikke 100 millioner er nok penger til det som her skal gjøres, sier Øivind Holt.

Foto: Rainer Prang / NRK


- 100 millioner strekker ikke til

Tyska og Hollenderen skal utvikles til en bydel for beboere i alle aldre.
Kjøpesummen på 100 millioner kroner tilsvarer en kvadratmeterpris på 3. 400 kroner, i følge HBU.

Daglig leder i HBU, Per Egil Pedersen, sier til Halden Arbeiderblad at Halden Byutvikling kjøpte dette området for 55 millioner kroner.

– Med en salgssum på 100 millioner kroner gir det både et overskudd og midler til å utvikle parkanlegget og til å etablere veien inn i området fra krysset ved brua over til Mølen, sier Pedersen.

På de gamle industritomtene Tyska og Hollenderen er det påvist gift etter mange års arbeid med kreosotbehandling og impregnering, og det skal omfattende sanering til, før det kan bygges.

Det skal også fylles på ren masse til et nivå som tilfredsstiller kravene til stigende havnivå.

Etter ordlyden i pressemeldingen HBU sendte ut torsdag i forrige uke skal Halden Byutvikling AS selv stå for sanering og rens av områdene, en utgift som kommer på toppen av kjøpesummen på 55 millioner kroner.

Etter det NRK erfarer er saneringsbeløpet av HBU satt til en øvre grense på 30 millioner kroner.

- Det er knyttet en del usikkerhet til dette, og dette er en risiko man i så fall tar, sier Øivind Holt, som ikke tror 100 millioner kroner holder til å få tilrettelagt for byggeklare tomter.

Fra kommunalt hold er det også investert store summer i infrastruktur med veier, bru, vann-, kloakk- og fjernvarmeløsning frem til områdene ved elva Tista, der Tyska og Hollenderen ligger.

Les også:


Enormt byggeprosjekt

Ny bydel ved Tista i Halden

NY BYDEL. Det skal planlegges for omsorgsboliger, seniorboliger, studenthybler, familieboliger, utleieboliger og en servicesektor for betjening av disse.

Foto: Halden Byutvikling AS

På Tyska og Hollenderen skal det planlegges for omsorgsboliger, seniorboliger, studenthybler, familieboliger, utleieboliger og en servicesektor for betjening av disse som treningssenter, legesenter, fysioterapi og annet.

Området kan bli en bydel for rundt 1 500 mennesker.

Av Halden byutvikling as egne hjemmesider står det å lese at det skal bygges rundt 350 boligenheter på Tyska og Hollenderen.

Prosjektering tar ifølge HBU 2,5 år og en milepæl skal være i 2015, da byggingen kan starte.

- De planene vi har så langt er gode, men ikke ferdige. Dette angår hele byen, og jeg vil invitere innbyggerne og alle gode miljøer til å komme med innspill som kan påvirke detaljutformingen.

Vi ønsker å skape morgensdagens bydel for å bo og leve SMART, sier daglig leder i Norske Helsehus AS Tore Borthen i pressemeldingen sendt ut den 25. april i år.

Les også:



Usikker på kjøper

Tomter ved Tista i Halden

RENSES OG TILPASSES STIGENDE HAVNIVÅ. De gamle industritomtene Tyska og Hollenderen må saneres for gift. I DSBs estimater for framtidig havnivåstigning i norske kystkommuner (2009) heter det at havnivået langs norskekysten kan stige mellom 40 til 80 cm i løpet av dette århundre.

Foto: Halden Byutvikling AS

Det er Norske Helsehus as, som har inngått avtale med HBU om å kjøpe Tyska og Hollenderen for 100 millioner kroner.

Ifølge kjøpekontrakten sikrer Norske Helsehus as seg tilgang til tomtene ved at det innen 15. juni i år betales en million kroner, og ytterligere en million innen 1. september i år.

Det heter i kjøpekontrakten at 25 millioner betales ved overtakelse av "Tyska A", 33 millioner ved overtakelse av "Tyska B" og 40 millioner ved overtakelse av "Hollenderen".

Som sikkerhet for betaling av kjøpesummen skal Norske Helsehus as innen 30. september 2013 dokumentere tilfredsstillende økonomisk evne til å oppylle egne forpliktelser etter kjøpekontrakten.

Dette skal gjøres enten ved at Norske Helsehus as dokumenterer en egenkapital på minst 33 millioner kroner, eller at en samarbeidspartner av Norske Helsehus as med nødvendig soliditet, forplikter seg til å oppfylle avtalens økonomiske forpliktelser.

Norske Helsehus as ble startet opp i mars i fjor, selskapet har ingen ansatte og en aksjekapital på 31 tusen kroner.

Dette uroer Miljøpartiet De Grønne, fordi Tyska og Hollenderen-byggeprosjektet er enormt og involverer et 80 mål sentrumsnært område og 350 boliger.

- Selskapet er et ubeskrevet blad, og vi snakker her om et milliardprosjekt, sier Øivind Holt.

Les pressemelding fra HBU:

Ingen behandling denne uka

Kjøpekontrakten ble sluttbehandlet av styret i HBU den 17.april i år.

Styret i Halden Byutvikling as, som består av Jan-Erik Erichsen (leder), Per-Kristian Dahl, Henrik Rød, Erlan Aastebøl og Gerd-Berit Odberg anbefaler den ekstraordinære generalforsamlingen - som er ordføreren i Halden kommune, å godkjenne kjøpekontrakten.

Ifølge korrespondanse NRK er kjent med innholdet i, har det vært lagt opp til en ekstraordinær generalforsamling (ordfører) den 6. mai i år, der kjøpekontrakten godkjennes.

Ordfører Thor Edquist (H) vil imidlertid ikke uten videre sette sin signatur på dokumentet før det er kvalitetssikret, og han sa i forrige uke til NRK at han ville be om et råd fra kommunestyret først.

Edquist ønsket at rådmannsstaben skal gjennomgå kjøpsavtalen, og at det fremlegges en vurdering overfor kommunestyret.

- Saken vil ikke bli behandlet i kommunestyremøtet den 2. mai i år, sier Edquist til NRK.no.

Dermed sprekker timeplanen Halden Byutvikling as hadde lagt opp til med behandling i kommunestyret 2. mai og påfølgende ekstraordinære generalforsamling i selskapet den 6. mai.

Edquist sier det er en omfattende og viktig sak, og at det tar tid for kommuneadministrasjonen å kvalitetssikre saken, og få den fremlagt.

- Trolig vil vi kunne få saken opp i et ekstraordinært kommunestyremøte rundt den 20. mai, der også en del andre viktige saker skal behandles, sier ordfører Thor Edquist til NRK.