- Grådighet og frykt

- Dette er en historie som har alt; grådighet, hensynsløshet og frykt. Slik innledet aktor sin prosedyre i gisselsaken på Ullensaker. Nå ber han om at hovedmannen får ti års forvaring.

Statsadvokat Johan Øverberg i torturkjelleren på Ullensaker
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den antatte hovedmannen bak kidnappingen og torturen, 38 år gamle Arshad Mahmood, og fem andre er tiltalt for blant annet kidnapping og mishandling.

 - Bør dømmes til forvaring

I dag la aktor ned påstand om minst åtte års forvaring for den hovedtiltalte i gisselsaken.

Tre marokkanere ble i fjor kidnappet og utsatt for grov mishandling over flere dager i kjelleren til den hovedtiltalte 38-åringen. 

Han er tidligere dømt for lignende forbrytelser og påtalemyndighetene mener faren for gjentagelse er så høy at vanlig fengselstraff ikke er nok.

For to av de andre tiltalte er det lagt ned påstand om sju års fengsel, mens for polakkene som hjalp til å bygge torturkammeret har aktor lagt ned påstand om fra seks måneder til ett år og fire måneders fengsel.  

Arshad Mahmood sa seg delvis skyldig  i å ha kidnappet og mishandlet tre marokkanere i Akershus i fjor høst da rettssaken mot ham og fem andre menn startet i Øvre Romerike tingrett for drøye to uker siden.

- Han lyver bevisst

Men gjenglederen nekter for å stå bak utpressing av tre millioner euro, som han også er tiltalt for. 

Torturkammer på Ullensaker

Tre menn ble holdt til fange og torturert i kjelleren i en leilighet på Ullensaker.

Foto: Politiet

 

Mahmood har hele tiden hevdet at han handlet som han gjorde fordi han ble truet av det miljøet han senere tok til fange.

- Han ble utsatt for omfattende trusler, han ble presset for penger, og de truet både han og familien hans. Han har forklart at det var grunnen til at han tok dem til fange, har forsvarer Vegard Aaløkken tidligere sagt.

Aktor hevder på sin side at dette er ren løgn.

- Han lyver bevisst. Vi mener det er hevet over enhver tvil at kidnapperne var på jakt etter penger, sa Øverberg i sin prosedyre.

Han mener at Mahmood, gjennom mishandlingen av de tre mennene økte utpressingspotten, fra 1,5 millioner euro til tre millioner euro.

- Det bygger på blant annet tiltaltes første forklaringer til politiet, hvor han selv har angitt penger som et motiv. Det bygger også på de fornærmedes forklaringer. De har forklart at det var snakk om penger og utpressing av et stadig større beløp, sier Øverberg.