Hopp til innhold

- Gi blod i julegave

Det er oppfordringen fra ordfører Fabian Stang i Oslo.

Fabian Stang gir blod

Ordfører Fabian Stang ga fredag blod i Blodbussen i Oslo sentrum.

Foto: Renhold Tennysen Christopher / NRK

Blodbanken stod i fredag i Oslo sentrum for å ta i mot blod. De oppfordrer folk til å gi en julegave litt utenom det vanlige.

– Vi vil med dette verve nye blodgivere. Det koster ikke noe, og er en del av deg selv, sier Gunnar Grue, driftsleder i Blodbussen.

Trenger mer blod enn før

Oslo har 16 000 blodgivere. Og det tappes 40 000 poser blod i året.

Omtrent halvparten av befolkningen mellom 18-65 år kan være blodgivere, men bare to prosent er det. Derfor er det behov for flere

– De blodgiverne vi har gjør en fantastisk jobb. De er med på å redde tusenvis av menneskeliv hvert eneste år. Den beste gaven du kan gi er deg selv.

Artikkelen forsetter under bildet

Renhold Tennysen Christopher

- Den beste gaven du kan gi er deg selv, sier Gunnar Grue, driftsleder i Blodbussen.

Foto: Renhold Tennysen Christopher / NRK

– Vi trenger mer blod enn før, og det er veldig viktig at vi får en jevn tilførsel av blodgivere i løpet av året.

Hvor mye blod er det behov for?

– Vi klarer oss med det daglige driften, men vi må ha et reserve slik at vi kan klare oss i en situasjon med sykdom eller katastrofesituasjon. Derfor er det viktig at folk melder seg hele tiden, sier Grue til NRK.

Mindre giverglede etter 22. juli

Etter 22. juli var det mange som ville gi blod, men giverviljen er noe mindre siden da.

– Vi hadde en fantastisk respons etter 22. juli, over 1500 meldte som blodgivere. De har vi nå tatt inn og registrert. Nå prøver vi å stimulere til det engasjementet på nytt igjen.

Etter at at du har gitt blod får du med deg et kort som bevis, og det kan du gi som julegave til andre.

– Nå prøver vi å få fokus på at dette er noe vi kan gi bort. Vi kjøper mye rart til hverandre til jul, men blod er veldig mye viktigere å gi bort enn de gavene vi er ute og handler, sier Grue.

– Vi skal gi hverandre kjærlighet, omtanke, også gir vi bort litt blod vi som kan. Blod er vi avhengig av at vi gir hverandre. Derfor er det viktig at det ligger nok i Blodbanken til enhver tid, slik at de som trenger blod, får det.

Se video: Fabian Stang oppfordrer deg til å gi blod i julegave

Video - Gi blod i julegave

Ordfører Fabian Stang oppfordrer Oslos befolkning til å gi blod i julegave.

– Engasjementet må videreføres

– De av som har mulighet til å gi blod, bør stille opp, det er lett å utsette det, og snakke om det og ikke gjøre det. Så min oppfordring er at vi stiller opp slik at flest mulig kan få hjelp på våre sykehus.

– Det er veldig flott, og engasjementet vi hadde etter 22. juli, var veldig viktig. Men det er viktig at vi viderefører det engasjementet. Nå som situasjonen er blitt mer normal, så er det fortsatt veldig mange som trenger det blodet for å leve godt.

Aksjonen vil foregå helt frem til første januar.