- Gelius bør gå av

Det mener Jon Magne Lund redaktør i avisen Vårt Land. Biskopen i Oslo ønsker å avsette Einar Gelius blant annet på grunn av sogneprestens sexbok.

Einar Gelius

Einar Gelius.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Jon Magne Lund

Jon Magne Lund.

Foto: NRK

- Nå var begeret fullt. Denne sexboken er bare slutten på en lang rekke utspill fra Gelius, som har vært ganske pinlig både for han selv og kirken, sier Jon Magne Lund, redaktør i Vårt Land.

Biskop Ole Christian Kvarme ønsker å reise avskjedssak mot Einar Gelius. Sognepresten i Vålerenga kirke har tidligere fått klager for ting han har gjort og det toppet seg da Gelius utga boken "Sex i Bibelen".


Bør Einar Gelius gå av som prest eller er kirken for trangsynt? Skriv din kommentar nederst i artikkelen.

Brev-varsling

Kvarme har skrevet brev til Gelius hvor han opplyser om den mulige avskjedigelsen.

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for Bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sogneprest i Vålerenga kirke (...) og at du suspenderes fra stillingen frem til avskjedssaken er endelig avgjort», heter det i brevet.

Kritikk

- Det er nok mange som synes at hans lojalitet har vært så bedrøvelig at dette måtte få en konskvens en eller annen gang, sier Lund.

Han trekker frem flere episoder hvor Gelius har fått kritikk.

- Da han sa ja til å være dommer i missekonkurransen var det en ung, kvinnelig prest som skrev at det var ekkelt at middelaldrende menn skulle kikke på 16-åringer i undertøyet. Folk reagerte også da han viet et par i en telefonkiosk. Det ble også rabalder da han begravde Lyn på en direktesending før kampen mot Vålerenga.

Til slutt kom sexboken.

- Vårt Land har fått flere reaksjoner og boken har særlig vært en belastning for yngre kvinner, som synes Gelius fremmer en litt sånn overgrepstenking mot kvinner hva sex angår, sier Lund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Einar Gelius

Gelius fikk kritikk da han viet et par i en telefonkiosk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Bør gå av

Selv har Einar Gelius motatt støtte fra menighetsrådet i Vålerenga.

- Det er jo hyggelig at Gelius har en trofast kjerne rundt seg, men det er jo ikke menighetsrådet som bestemmer til slutt. Jeg håper at Gelius tenker at nok er nok, og forstår at tjenesten hans er uønsket, sier Lund.

Vil du anbefale ham å gå?

- Ja, jeg synes det er det eneste riktige.

Søkt permisjon

Gelius har søkt permisjon fra jobben som prest i Vålerenga menighet og er ute av tjeneste fra og med tirsdag denne uken.

Nå er det opp til bispedømmerådet hva som skjer videre i saken. Jon Magne Lund tror ikke de vil gå imot Kvarmes ønske.

- Nei, jeg tror ikke det. Men uroen over Gelius tjeneste er ikke knyttet til Kvarme. Den er bred og massiv i kirken, sier Lund.

Håper på en verdig avslutning

Redaktøren synes heller ikke at sognepresten kan leve på folkeligheten.

- Jeg synes han har misbrukt de evnene han har til å komme i kontakt med folk. Det er trist for både han og kirken at denne folkeligheten har blitt ødelagt, sier Lund.

Nå krysser han fingrene for at saken løser seg utenfor rettssystemet.

- Jeg håper at Gelius finner en løsning med arbeidsgiveren sin, slik at tjenesten får en verdig avslutning.