- Fyrverkeri er eksplosiver

Hold avstand. Bruk beskyttelsesbriller. Dét er rådet fra Ole Svendsen i Engelsrud Fyrverkerifabrikk.

Advarsel
Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Folk må være forsiktige, og behandle fyrverkeri som det det er, nemlig eksplosiver. det sier daglig leder i Engelsrud Fyrverkeri, Ole Svendsen. Han har sendt ut 700 paller med fyrverkeri de siste dagene.

Det skjer dessverre ulykker selv om man mener at man har vært forsiktig.

Ole Svendsen, daglig leder

Han poengterer at det er tre ting som er spesielt viktig når man skal holde på med fyrverkeri:

– Sikkerhetsbriller. Sikker avfyring og hold avstand. Det skjer dessverre ulykker selv om man mener at man har vært forsiktig. Forbudet mot styrepinner som kom for noen år siden, hjalp veldig på antall ulykker, men det er fremdeles viktig å ta hensyn, sier Svendsen.

Her kan du lese om hvordan du kan unngå rakettskader: – Med vernebriller kunne skader vært unngått

Viktig
Foto: Kathrine Brønn/NRK

Det er meldt skyet vær i kveld, men lite nedbør i Østfold, så hvis man oppbevarer fyrverkeriet innendørs i ettermiddag, skal det ikke bli problemer med fuktige lunter.

Se hvordan været blir her.

– Vinden kan gjøre det trøblete, så det er viktig å være forsiktig når man skal tenne opp. I utgangspunktet bør alle som er i nærheten av fyrverkeri, ha på seg sikkerhetsbriller, og man bør stå om lag fem meter unna, sier Svendsen.

– Hold folk unna. Sett fyrverkeriet på flatt underlag, og ha på sikkerhetsbriller. Og husk: det er ikke lov til å sende opp fyrverkeri før klokken 18.00, minner han om til slutt.

Lær å kjenne igjen de vanligste rakettypene og hvordan de får fargen sin: Fyrverkeriguiden