Hopp til innhold

- Forståelig at Kadra fikk bank

Det er forståelig at Kadra fikk bank. Det sier deler av det norsk-somaliske miljøet i Oslo, som mener den norsk-somaliske kvinnen ødelegger for somalisk kultur.

Kadra Yusuf
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Andre somaliere tar avstand fra voldshandlingene mot Kadra Yusuf.

26-åringen ble banket opp av en gruppe somaliske menn natt til torsdag, etter at hun tidligeredenne uken kritiserte kvinnesynet i islam.

- Vi liker henne ikke

- Vi er veldig glad for å høre det. Vi liker henne ikke.

Hør Reaksjoner fra det somalske miljøet.

En gruppe somaliske menn står og diskuterer i vårsola, på et torg på Grønland i Oslo. Når de får se dagens VG, som skriver at norsk- somaliske Kadra ble banket opp av en gjeng somaliske menn natt til torsdag, er det altså flere som sier de ikke liker Kadra.

- Kadra er en somalisk dame, men vi liker henne ikke. Hun ødelegger for vår kultur. Jeg er er lei for at hun er banket, det er ikke bra. Men jeg liker henne ikke, sier en mann.

Har overvåkingsbilder

Politiet har sikret seg overvåkingsbilder fra stedet der norsk-somaliske Kadra Yusuf ble banket opp i Oslo sentrum natt til i går, og vil nå sjekke om gjerningspersonene er filmet.

Kadra Yusuf ble kjent da hun for sju år siden avslørte at flere imamer i Oslo var positive til omskjæring av kvinner, og denne uken sa hun at kvinnesynet i Koranen bør tolkes på nytt. 

Politet etterforsker nå saken, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon.

Hør intervjuet med Stømner: Politiet har overvåkningsbilder etter at Kadra ble banket opp

Politianmeldte overfallet i dag

Tidligere denne uka gikk Kadra ut og etterlyste en debatt om kvinners rettigheter i islam. Dette har tydeligvis provosert deler av det somaliske miljø, for da den norsk-somaliske kvinnen var på vei hjem fra byen natt til torsdag, ble hun altså slått og sparket av en gruppe somaliere.

Hun fikk hjernerystelse og brist i ribbeina, og har politianmeldt saken i dag.

Kadra har ikke bresvart NRKs henvendelser i dag, men i morges ble hun intervjuet av Anne Sturød i P4.

- Det jævligste jeg har opplevd

- De slo og sparket, og jeg lå nede i forsterstilling, men de bare fortsatte å slå. Jeg husker at en gutt siterte fra koranen. Og så sto det en heiagjeng rundt, forteller Kadra.

- Hvordan har du det nå?

- Det er noe av det jævligste, unnskyld uttrykket, jeg har vært med på. Jeg ble livredd, jeg er fortsatt redd, jeg har vondt i hele kroppen, jeg har masse skader. Ikke så veldig bra, nei, sier Kadra.

På Grønland er det tydelig at Kadra er svært kontroversiell. Mange snur seg vekk, og vil ikke snakke om henne.

Feil å slå

Men enkelte tar klart avstand fra overfallet av Kadra.

- Det er feil å slå henne. Jeg kunne fortalt henne mye, at det er kulturen hun burde kritisere, ikke islam. Men å banke henne, det er en stor feil, sier en mann.