Hopp til innhold

- Folk må få jobbe 80 timer i uken

Frps ordførerkandidat i Oslo Carl I. Hagen sier man må legge arbeidslivet til rette for at arbeidstakerne selv kan bestemme hvordan de vil jobbe.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen vil snu Adecco-saken til Frps fordel.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det gjør ingenting at folk sover på bomberom i kjelleren og jobber 80-timers uke, så lenge de vil det selv, mener Carl I. Hagen.

– De må jo gjøre det som passer dem. De bodde jo gratis på Ammerudlunden sykehjem i stedet for å leie dyre hybler i Oslo, så de var jo fornøyd med å bo gratis, sier Hagen.

Les: Byrådet vil granske Adecco | - Må si opp kontrakten med Adecco | Sier opp avtalen med Adecco | Adecco innstiller sykehjemsdrift

NRK avslørte i vinter at ansatte på Ammerudlunden sykehjem i Oslo ulovlig jobbet over 80 timer lang arbeidsuke uten overtidsbetaling og sov i bomberommet i kjelleren.

– Hagen vil brutalisere arbeidslivet

SVs ordførerkandidat Marianne Borgen frykter at dersom Hagen får det som han vil, så vil han sette kvaliteten i omsorgstjenestene i fare.

– Folk som jobber 80 timers uke med omsorg og pleie vil kunne gjøre feil og bli uoppmerksomme. Hagens forslag vil kunne føre til større turnover i tjenestene og folk vil ikke jobbe slik over lengre tid, skriver Borgen i e-post.

SV ønsker seg i stedet en stabil arbeidskraft.

– For å sikre tilstrekkelig personell i omsorgssektoren trenger vi gode og trygge arbeidsforhold, der det også er god mulighet for å kombinere arbeid med å ha familie, fritid og hvile, skriver Borgen.

Frykter forslaget vil ramme uorganiserte

YS-forbundet Negotia er redd for at det er uorganiserte ansatte som første og fremst vil merke endringer i arbeidsmiljøloven.

I en e-post skriver de at noe av det gode som kan komme ut av forslaget er at Frp kan komme til å stimulere flere arbeidstakere til å organisere seg.

– Jeg ønsker likevel ikke å støtte forslag som svekker rettigheter verken til våre medlemmer eller de som er uorganiserte, sier forbundsleder Negotia og 2. nestleder i YS Inger Lise Rasmussen.

Rasmussen skriver videre at hun opplever at det er stort behov blant mange politikere for å sette seg bedre inn i hvordan avtaleverket fungerer. Hun tilbyr videre å kurse Frp-politikere i hvor omfattende og fleksibelt avtaleverket er i dag.

Aksepterer ikke lovbrudd

Carl I. Hagen presiserer at han ikke aksepterer lovbrudd. Men da han talte til lokalpolitikerne, som var samlet på Gardermoen før landsmøtet starter i dag, sa han at den eneste feilen sykehjemmet gjorde var ikke å søke om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven.

Les også: Mistanke om lovbrudd styrket | - Skal overta private sykehjem

Venstresiden bruker Adecco-saken til å argumentere mot økt privatisering av helse og omsorgstjenester. Det må ikke Frp-politikere godta, sier Hagen:

– Vi skal snu Adecco-saken til vår fordel.