Hopp til innhold

- Føler oss dolket i ryggen

De ansatte på Follum føler seg dolket i ryggen av skogeierne.

Bjørn Kloppbakken

Bjørn Kloppbakken er skuffet over vedtaket i bedriftsforsamlingen.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Onsdag vedtok bedriftsforsamlingen i Norske Skog å legge ned en av de tre papirmaskinene på Follum fabrikker på Hønefoss.

11 av bedriftsforsamlingens medlemmer stemte for, og 7 mot en nedleggelse. Blant disse sju var det kun en skogeier.

Les også: Norske Skog legger ned ved Follum

- Skjønner ikke noe

Bjørn Kloppbakken har jobbet ved Follum fabrikker i 10 år, han føler seg dolket i ryggen av skogeierne.

- Jeg hadde nå regnet med at jeg skulle ha skogeierne med meg, men nå har jeg ikke det. Da skjønner jeg ikke noe. Jeg har jobbet her i 10 år, nå vet jeg ikke hva morgendagen bringer eller hvor lenge jeg har jobb, sier han.

Mange ansatte hadde møtt opp for å følge møte i bedriftsforsamlingen, de måtte dra skuffet hjem. Bjørn Kloppbakken er redd han blir en av dem som nå må forlate Follum fabrikker.

- Det blir en amper stemning og en trist dag, jeg er tilknyttet PM2 og sitter jo midt i det, sier han.

Les også: Vurderer å selge i Australasia

- Dette er nødvendig

Helge Evju som er leder i Norske Skogs bedriftsforsamling mener dette er eneste utvei for konsernet. Selskapet er i en dramatisk situasjon med fallende aksjekurs, sviktende lønnsomhet og en krevende gjeldssituasjon.

- Det er helt nødvendig for Norske Skog å gjøre noe med lønnsomheten og gjøre noe med gjelden. Vi måtte se hva som var det beste totalt for konsernet, sier han.

Hva synes du når du ser de ansattes reaksjon?

- Jeg forstår de ansatte svært godt, og jeg underslår ikke at dette var en svært vanskelig situasjon, sier han.

Hovedtillitsvalgt ved Follum og konserntillitsvalgt i Norske Skog, Stein-Roar Eriksen, er svært uenig med Helge Evju, han mener det finnes andre løsninger på problemene i Norske Skog. Eriksen går hardt ut om skogeierne som stemte for en nedleggelse.

- Jeg opplever det som selvskudd og at de motarbeider egne interesser, angivelig for at det er det beste for konsernet. Vi mener at dette ikke er bra for konsernet, skogeierne eller de ansatte, sier han.

Gir ikke opp

Men Stein-Roar Eriksen nekter å gi opp, han har fortsatt en liten tro på at maskinen på Follum kan reddes.

- Det er mange som jobber for dette, nå skal vi tenke oss om og så får vi legge en slagplan for hva vi skal gjøre, sier Eriksen.

Ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen er ikke overrasket over nedleggelsen av den ene papirmaskinen. Selv har Ap-ordføreren permisjon fra Follum hvor han har jobbet i 30 år.

Hansen mener Norske Skog ikke hadde noe annet valg enn å legge ned deler av driften ved Follum for å klare seg ut av den økonomiske krisen.

- Slik det ser ut i dag så har Norske Skog betydelige problemer. Det ser ut som om dette er så betydelige problemer at det kan sette hele selskapet i en gedigen fare, sier han.