Hopp til innhold

- Flere vil ta overdoser

Hvis aldersgrensen for metadon fjernes kan overdosedødsfallene stige. Det tror Laila Dåvøy i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Metadon
Foto: JON EEG, Jon Eeg / Scanpix

Helsedirektoratet foreslår nå å fjerne den nedre aldersgrensen for å få metadon og subutex.

Dåvøy er opprørt over forslaget.

- Jeg mener det er en dårlig rusomsorg. Jeg er veldig bekymret for hver enkelt av de som som kanskje går til grunne fordi de så lett kan få tak i medikamentene, sier Dåvøy.

Mange overdoser

I fjor sto legemidlene metadon og subutex for over halvparten av overdosedødsfallene i hovedstaden . Det er en utvikling Dåvøy frykter vil fortsette dersom man fjerner aldersgrensen.

- At overdødsdosene forekommer i så stor grad blant brukere av disse medikamentene er bekymringsfult. Dette er mennesker som får dette som medisin for å holde seg unna rusmiljøet, sier hun.

LAR-program

Laila Dåvøy

Laila Dåvøy er bekymret.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det såkalte LAR-programmet har som mål å hjelpe heroinister til å slutte. De skal få abstinensdempende medisiner som metadon eller subutex, i tillegg til at kommunene skal gi dem et sted å bo og følge dem opp sosialt.

I dag er det 1551 LAR-pasienter i Oslo og Akershus, totalt i Norge er det nesten fem tusen.

Programmet har i dag en aldersgrense på 25 år. Nå ønsker altså Helsedirektoratet å fjerne aldersgrensen og heve terskelen for å bli kastet ut av programmet, selv når pasientene blir tatt i å bruke narkotika under behandlingen.

Vil hindre misbruk

Overlege i psykiatri Arne Johannesen har ledet arbeidet med de nye retningslinjene i Helsedirektoratet. Han tror ikke disse vil bidra til høyere overdosetall.

- Nei, vi tror ikke det. Det er ganske god dokumentasjon på at de som får denne behandlingen får både en bedre livskvalitet og reduserer risikoen for overdosedødsfall.

Men han er også klar over at mange misbruker stoffene som egentlig skal hjelpe dem til å bli rusfrie:

- Derfor vil retningslinjen anbefale at man i større grad opererer med overvåket inntak og utlevering av legemidler særlig der hvor det er pågående rusbruk.

Kritisert program


LAR- systemet som har eksistert i ti år, er blitt mye kritisert. Mens pasienter har fått utdelt gratis metadon og subutex har èn av tre pasienter i Oslo ikke hatt et egnet sted å bo under behandlingen.

Dåvøy mener derfor at det er uforsvarlig å dele ut legemidlene til enda flere enn i dag.

- Jeg er bekymret. Det burte ikke bli satt i gang flere LAR-opplegg med mindre man hadde et helhetlig opplegg hvor pasientene blir fulgt opp og gir den behandlingen de trenger. Noen treger kanskje samtaler, mens andre har behov for bosted, arbeid og så videre, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Vil spre metadonutdelingen

- Kutt metadon-aldersgrense

Vurderer statlig heroinutdeling