De siste dagene har et enkelt budskap spredd seg via SMS og e-post:
Vis at du støttar frihetskampen til munkene i Burma, gjennom å kle deg i rødt på fredag.
Og det er det mange som har gjort i dag.
Fjernet av politiet
Burma-aksjon utenfor slottet
Foto: Terje Christiansen/NRKRød Ungdom ville ha med seg regjeringen på dagens kle-deg-i-rødt- aksjon til støtte for Burma.
Men ingen av statsrådene ville ta i mot røde t-skjorter fra demonstrantene på slottsplassen i formiddag.
Engasjementet til lederen for Rød Ungdom ble for mye for vaktene på Slottsplassen. Etter at han prøvde å levere t-skjorten inne på slottet ble han kjørt bort av politiet.
- Føler meg som en hykler
På SV-fakultetet på Blindern hadde mange tatt utfordringen.
- Det er for å støtte munkenes kamp i Burma. Hvis alle viser sin støtte, forstår Burmas ledere at vi bryr oss, og at vi får med oss det som skjer, sier Eva Kahrs.
Røde t-skjorter på Blindern
Foto: Terje Christiansen/NRKAndre var mer selvkritiske og mente at de burde gjort noe for lenge siden:
- Jeg føler meg litt som en hykler, som kler meg i rødt i dag. Men jeg synes munkene og opprørsbevegelsen i Burma er så modige og sterke i sin tro på demokrati og frihet, sier Christian Merkesdal.
- Litt ekkelt å ikke ha røde klær
Noen syntes faktisk det var litt ubehaglig å komme i kantina uten å ha noe rødt på seg.
- Jeg kommer ned fra Mat-Nat-fakultetet. Der var det veldig lite rødt. Så jeg merka veldig forskjell, sier Arnhild Arntzen.
- Var det litt ekkelt?
- En smule, ja, sier Arntzen.
- Legger press på regjeringene
Burma-aksjon utenfor slottet
Foto: Terje Christiansen/NRKSMS og facebook og epost har gjort det mulig å spre budskapet om solidaritetsaksjonen i rekordfart.
- Bare i dag formiddag har jeg fått invitasjon til ti demoer og underskriftskampanjer, på Facebook for eksempler, forteller Marie Simonsen.
- Om det ikke påvirker militærdiktaturet i Burma direkte, så legger det press på regjeringene i Norge og USA blant annet. De får klar beskjed fra folket om at det er et stort engasjement, sier Simonsen.
Norsk solidaritetsmarkering vises i Burma
Solidaritetsmarkeringen i Oslo fredag kveld vil bli filmet av Democratic Voice of Burma, og blir sett av modige burmesere som trosser regimet. Arrangørene oppfordrer folk til å stille i rød T-skjorte.
Democratic Voice of Burma (DVB) er en burmesisk radiostasjon som sender fra Oslo.
- På grunn av at kanalen filmer er vi i en spesiell situasjon i Norge. Folk inne i landet får faktisk vite at nordmenn støtter dem, sier informasjonsansvarlig Marte Graff Jenssen i Den norske Burmakomite.
Anslagsvis 2000 demonstranter deltok da Den norske Burmakomité fredag ettermiddag arrangerte en markering i Oslo sentrum til støtte for demonstrantene i Burma.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIXDemonstrasjon i Oslo
Hun forteller at programmene fra DVB vises i teashops hvor eierne er modige nok til å vise dem, og at sendingene følges av mange.
- Det er viktig å vise burmesere som demonstrerer i Burma at verden følger med og at de har vår støtte, sier hun.
Jenssen koordinerer markeringen som arrangeres utenfor Nobels Fredssenter fredag klokken 18.
Anslagsvis 2000 demonstranter deltok da Den norske Burmakomité fredag ettermiddag arrangerte en markering i Oslo sentrum til støtte for demonstrantene i Burma.
Bondevik og Stålsett holder appell
Det vil holdes appeller av blant andre den burmesiske munken og flyktningen Wunna Thiri, tidligere biskop Gunnar Stålsett, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Ågot Valle fra SV.
Burmakomiteen arrangerer markeringen sammen med LO, Amnesty International og Campaign Committee for Burmese in Norway.
I flere asiatiske land ble det holdt lignende markeringer fredag.
Burma-aksjon utenfor slottet
Foto: Terje Christiansen/NRK