- Feil å skylde på flåtefiskerne

- Georg Fredrik Rieber-Mohn spiller kynisk og uetisk på villaksens fremtid for å bli kvitt alle fiskemetoder han selv ikke har sansen for, hevder fisker.

Numedalslågen
Foto: Morten Harangen / NRK

- Det er feil å framstille fangsttrykket av villaks i Numedalsågen som spesielt høyt etter den dårligste sesongen på 50 år

Det sier leder i Numedalslågens forvaltningslag, Asle Granerud etter at lederen av Villaksutvalget, Georg Fredrik Rieber-Mohn, etterlyste en betydelig tøffere forvaltning, blant annet rettet mot de over 20 aktive flåtefiskerne i elva.

Det ble tatt 8,2 tonn laks i Numedalslågen i år, ifølge en fersk statistikk. 2009 blir dermed stående som den dårligste sesongen på 50 år. Nå krever Rieber-Mohn handling.

Les: Krise for Lågen-laksen

- Fisket er lite, og det skal det fortsatt være, sier Granerud til NRK Vestfoldsendinga. Han sier han forstår at reduksjonene i fangsten må komme, men mener forslaget til Rieber-Mohn rammer flåtefiskerne urettmessig hardt.

- Må være likt

- Nye restriksjoner må ramme alle fangstmetoder i Lågen forholdsmessig likt, sier Granerud.

De som driver kulturhistorisk fiske med faste redskaper som teiner og flåtefiske tar, ifølge statistikken, årlig opp rundt 30 prosent av fangsten. Stangfiskerne tar resten. De to gruppene fiskere kjemper altså om de samme fiskene. Når Rieber-Mohn foreslår å kutte ut en del av det kulturhistoriske fiske, reagerer blant andre Granerud.

- Kynisk og uetisk

- Det er med beklagelse vi konstaterer at han kynisk og uetisk spiller på villaksens fremtid for å bli kvitt alle fiskemetoder han selv ikke har sansen for. Det er et sykdomstegn at enkeltpersoner utnytter sin posisjon i samfunnet til å hevde egeninteresser, mener Granerud.