Hopp til innhold

- Et stolt folk som trenger vår hjelp

Haiti-ekspert Petter Skauen anmoder nordmenn om å hjelpe Haitis innbyggere.

Innbyggere sover på gata i Port-au-Prince etter jordskjelvet i Haiti

Haiti har en hardt prøvet befolkning som nå trenger vår hjelp, sier Petter Skauen, spesialrådgiver for Kirkens Nødhjelp. Bildet viser haitianere som sover på gata i Port-au-Prince etter jordskjelvet.

Foto: Eduardo Munoz / Scanpix/Reuters

Flere tusen mennsker kan ha omkommet i Haiti. Skjelvet er det kraftigste som har rammet den karibiske staten på over 200 år.

Les også: Tre millioner kan være rammet

Les også: Haiti – en evigvarende katastrofe

– Sender inn vanneksperter

Petter Skauen

Petter Skauen er spesialrådgiver for Kirkens Nødhjelp og kjenner Haiti svært godt. Han oppfordrer folk til å hjelpe det karibiske landet etter det voldsomme jordskjelvet.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Petter Skauen, som kommer fra Fredrikstad, er spesialrådgiver i Kirkens Nødhjelp og kjenner Haiti godt etter å ha drevet freds- og forsoningsarbeid i landet.

Han sier at situasjonen i landet er meget alvorlig og anmoder folk om å hjelpe haitianerne.

– Situasjonen i Haiti nå er grotesk, og vi ser alle bilder av lidelser som er nesten utenfor det vi kan fatte. Det er vannmangel, og det er mange ting som skjer i katastrofens rom, så her gjelder det å beskytte kvinner og barn. Kirkens Nødhjelp sender et vannteam nå i disse timer til Haiti, så vi er i full gang. Vi har også satt i gang en operativ virksomhet med kontonummer 100 hvor vi tar imot støtte og hjelp til våre venner haitianerne, sier Skauen.

Les også: – FN-topp funnet omkommet

Les også: Obama: – De er med oss i våre bønner

Får hjelp fra nabolandet

Han forteller at Kirkens Nødhjelp er i ferd med å ta seg inn i Haiti fra nabolandet Den Dominikanske republikk.

– Der har vi medarbeidere som er involvert i fredsprosessen mellom de to landene, og de er dypt bekymret for kolleger i Haiti. De er nå på vei inn i Haiti med et helikopter som er lånt ut av hæren i nabolandet. Det er et første lite skritt mot samarbeid mellom de to landene, så man kan si aldri så galt, så fører det til noe, sier Skauen.

Les også: - Jeg krysser fingrene og ber

– Avhengige av vår godhet og omsorg

Det er en hardt prøvet befolkning som nå er utsatt for nok en katastrofe.

– Jeg har vært på Haiti siden 1979, og landet har i disse årene levd i en permanent nødsituasjon, med sult og katastrofer og orkaner, og også jordskjelv tidligere, sier Skauen.

Han sier at det internasjonale samfunnet nå må stille opp.

– Det som har skjedd i dag har vært veldig sterkt for meg personlig, for det får en til å tenke på hvor mye et folk kan gå gjennom uten å bryte sammen. Jeg vet jo at den psykososiale situasjonen hos menneskene i Haiti dag - som om den ikke var nedbrutt fra før - er veldig prekær. Haiti er nå helt avhengig av hjelp utenfra. Landets befolkning er avhengig av det internasjonale samfunnet, av andre menneskers godhet og omsorg, sier Skauen.

Les også: Elever selger sykler og vafler for barna på Haiti

Les også: Svenske FN-ansatte savnet i Haiti

– Paradiset som ble plyndret

Haiti betegnes som det fattigste landet på den vestlige halvkule, til tross for at det i utgangspunktet var rikt på naturressurser.

– Haiti ligger en times flytur fra Miami. Det ligger midt i Karibien og deler øya Hispaniola med den dominikanske republikk, der Columbus kom første gang. Han skrev til dronningen i et brev: «Jeg har kommet til paradis. Alt gror her. Menneskene er vennlige. Her er det kaffe, kakao, tobakk, bomull og edle tresorter», men i dag er det lite som gror på Haiti. Øya som hadde alt må i dag få mat fra nabolandene, forteller Skauen.

Det er mange grunner til det, og de strekker seg lang tilbake i tid.

– Haiti er en stat som ble opprettet av frigjorte slaver i 1804 og fikk nok altfor tidlig sin selvstendighet og har senere kjempet med korrupsjon, udugelige ledere, militærkupp og så videre. I de siste ti år har landet vært styrt praktisk talt av FN. Dette er et land med en dramatisk historie, og mange haitianere mener at landet har blitt plyndret av verdenssamfunnet, sier Skauen.

Les også: - Barna rammes hardest

Les også: Fattige Island først til Haiti

– Har vondt for å be om hjelp

Samtidig er Haitis innbyggere et stolt folk som ikke har lett for å be om hjelp.

– Vi som kjenner Haiti litt vet at de tåler mer enn vi ofte tror at folk kan tåle. De blander jord i melet for å drøye litt fremfor å be om hjelp. De er stolte mennesker, men har slitt med altfor mye intern uro, og nå trenger de vår hjelp, sier Skauen.

Han forteller om hvordan hjelpearbeidet kommer til å gå foregå i tiden fremover.

– Første fase er å få folk ut av ruiner. Så er det vår oppgave å ta oss av det langsiktige, være med dem, holde hodet klart i noen dager nå og legge et godt grunnlag for langsiktig hjelpearbeid, sier Skauen.

– Må hjelpe også når kameraene slås av

Han forteller at det allerede nå må tenkes langsiktig, og han minner om at det vil være behov for hjelp i lang tid fremover.

- Vi vet at kameraene slås av etter hvert, og da er det viktig å fortsatt være der og hjelpe folket i haiti. Det arbeidet må vi legge grunnlaget for i dagene som kommer, forteller Skauen.