- Er ikke galt å være vakker

Med knapt en måned bak tastene har moteblogger Imaan Ali skapt furore verden over. - Bevis det! proklamerte lillesøster, da hun hadde fått nok av Imaans hijab-arroganse.

Imaan Ali

Imaan Ali blogger om hijab-mote under navnet basbousa.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Hør intervjuet med Imaan Ali her:

Imaan Ali i Østlandssendingen

- Bevis det!

- Jeg føler vel selv at jeg har ganske mange gode idéer, noe jeg har gått og kjent på en lang stund. Jeg snakket om det veldig lenge, og tilslutt sa bare søsteren min, "bevis det!"

Se Imaan Alis moteblogg:

The Hijablog

Imaan Ali, under bloggernavnet basbousa, er ikke første kvinne til å blogge om muslimsk mote på nettet. Men hun tror kanskje hun er den første i Skandinavia. Dessuten skiller hun seg ut med å skrive om verdens kanskje mest nytenkende hijab-samfunn, nemlig egypternes.

- Jeg har en litt annen stil enn mange av de andre motebloggerne, som går litt mer på abaya'er, slike svarte, lange drakter og slikt. Noen har litt lik stil som meg, men jeg går mest etter den egyptiske stilen. Det har kommet av at jeg bodde i Egypt selv, forteller hun.

- Ikke bare et hodeplagg

Bloggen er hovedsaklig for muslimske kvinner, men Ali forteller at hun har flere ikke-muslimske lesere innom sidene sine.

Oslo-skribenten sier nettsidene handler om mye mer enn bare et hodeplagg.

- Det er ikke bare et hodeplagg, det er jo veldig mye symbolikk i det hodeplagget. Jeg vil egentlig bare vise hvor sterke muslimske kvinner kan være, og hvor kule vi kan være samtidig, forteller hun.

- Ga en slags respekt

Motebloggen tar også opp ømtålige temaer innenfor islam.

- Som for eksempel barn og hijab. Personlig synes jeg ikke det er bra å oppfordre små barn til å bruke hijab, fordi de ikke vet hva det handler om.

- Men hvorfor skal man dekke seg til, og hva er symbolikken?

- Man dekker seg til av religiøse grunner. Det står ikke spesifikt i koranen at man skal dekke til hodet, men dette har jo vært vanlig også i mange andre kulturer. De høytstående kvinnene dekket til hodene sine fordi det ga en slags respekt.

- Jeg mener ikke personlig at man må dekke til hodet i Islam, jeg mener bare at man bør kle seg tekkelig. Jeg respekterer alle, uansett hvordan de kler seg, legger hun til.

Imaan Ali

Imaan Ali telte 145 hijaber sist gang hun tittet innenfor skapdørene sine, og hun tror antallet kan vokse raskt.

Foto: Kristin Granbo / NRK

- Er ikke galt å være vakker

Skribenten mener ikke det å bære hijab trenger å være synonymt med det å være usynlig.

- Det er ikke galt å være vakker, men du må ikke være vakker på den gale måten. Du må ikke nødvendigvis være attraktiv på en sexy måte. Trange, og gjennomsiktige klær, for eksempel, er ikke godtatt hijab. Mange av de bildene jeg viser på siden min er kanskje ikke 100 prosent hijab, men det kan gi inspirasjon til hvordan man kan bruke det på en kul måte.

Unge jenter har på ny begynt å dekke seg til i Egypt, hvor de for 15-20 år siden begynte å ta den av. Resultatet er fusjoner og spesielle hijaber som Ali henter sin inspirasjon fra.

- Man ser noe som heter Spanish hijab som jeg er veldig fan av, spesielt på arbeidsplassen. Det er fordi den ikke går helt rundt hodet, så den ser ikke nødvendigvis så mye ut som en hijab. Man kan også gjøre veldig mye morsomt med skjerf, man kan bruke flere forskjellige typer og lage mange morsomme oppsetninger, forteller hun.

- 145 siste gang jeg telte

- Hvor mange hijaber har du?

Ali ler godt før hun forteller om sin siste telling bak skapdørene.

- Jeg kom vel opp i 145, men det tallet øker raskt. Du vet, salg, fniser hun.

- Gjenspeiling av hvordan andre ser oss

Hun innrømmer at mange av bildene som publiseres på bloggen hennes ikke nødvendigvis gjenspeiler hvordan hun, eller de fleste muslimske kvinner, ville ha gått kledd.

- Hvis man ser på lederartikler i europeiske motemagasiner, er det ofte en gjenspeiling på hvordan de ser stilen vår, ikke som vi ville gått selv. Men det er veldig interessant for oss og se disse bildene, for det inspirerer oss, sier hun.

Bør vite hvorfor man går med det

- Skal hijab-bruken gjenspeile religiøsitet, eller kan hvem som helst bruke de for å se kule ut?

- Jeg bruker først og fremst hijab for religiøse grunner, og det gjør nok de fleste. Men i Egypt ser man også at det er flere unge kvinner som tar de på, kanskje fordi alle venninnene deres bruker det, eller fordi de synes det ser moro ut.

Hun synes allikevel det bør være en mening med bruken, og man bør vite hvorfor man går med det.

- Den viktigste forskjellen er om man har den på for islam eller ikke, avslutter skribenten.

Les også:

- Norske kvinner har mye å lære