Hopp til innhold

- En surrealistisk situasjon

Magnus Ravnum satt på hytteterrassen ved Utvika camping da de første skuddene ble avfyrt på Utøya fredag kveld. Timene etter hjalp han 250 ungdommer i sikkerhet.

Magne Ravnum

– Jeg hadde overhodet ikke regnet med at det skulle skje her ut ved Utøya camping, sier Magne Ravnum.

Foto: Marius Arnesen/privat / NRK

– På kort tid hadde vi telt nesten 40 skudd. Da skjønte vi at noe var galt, forteller Magnus Ravnum (32)

Sammen med andre fra hytta, løp han ned til brygga på Utvika camping. De fikk øye på campingjester som dro ungdommer opp fra vannet. Mange av de som befant seg på Utøya hadde lagt på svøm.

Tepper og pledd

Ravnum, som til daglig jobber som politi på Gardermoen, tenkte med det samme at skuddene hadde sammenheng med det som hadde skjedd i Oslo.

– Jeg hadde overhodet ikke regnet med at det skulle skje her ute. Det var en surrealistisk situasjon, sier han.

Ravnum tok med seg tepper og pledd ned til brygga for å få varmen i de nedkjølte ungdommene som ble hentet opp av vannet. Mange hadde ligget i vannet i nesten 40 minutter før de kom på land.

– Sist jeg sjekka holdt Tyrifjorden en temperatur på 14 grader. Mange var sterkt nedkjølt da de kom opp, forteller hytteturisten.

Han forteller at mange var i sjokk og at det hersket mye fortvilelse. Mange ropte på familie, venner og kjærester som de savnet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Video Ofrene svømmer fra Utøya

Mange av ungdommene som var på Utøya la på svøm for å redde sitt eget liv.

Foto: Nyhetsspiller

- Helt forferdelig

En av de som kom til brygga hvor Ravnum befant seg var en gutt med store skuddskader i låret. Men nesten like lang som veien var fra Utøya til fastland, var veien til ambulanse. Ravnum handlet raskt.

– Stedet vi var på ble betegnet som en usikker sone, så politiet hadde ikke sluppet til ambulanse. Den stod på en brygge 400 meter bortenfor. Da tok jeg en av båtene som tilhørte campingplassen og vi fraktet gutten bort, forteller han.

Ravnum og de andre i båten fikk beskjed av politiet å reise til sydsiden av øya, fordi de hadde mistanke om det fortsatt var personer som prøvde å komme seg i land. Men det var et helt annet syn som møtte gjengen i båten.

– Da vi kom dit så vi lik ligge å flyte i vannkanten. Vi så en albue som stakk opp av vannflaten. Den tilhørte en død jente som var skutt i ryggen, sier Ravnum.

Maktesløs

Ravnum var ikke den eneste som jobbet som frivillig da den grusomme hendelsen inntraff fredag kveld.

Sjefen for campingplassen åpnet huset sitt for alle ungdommene som kom i land. Her fikk de varmt å drikke, i tillegg til å låne telefonen så de fikk ringe sine pårørende. Campingplass-sjefen brukte også sin personbil til å frakte de berørte til Sundvollen hotell.

– I en slik situasjon føler man seg maktesløs. Det er vanskelig å vite hvordan man skal angripe den, men jeg følte at jeg gjorde en riktig jobb, sier Ravnum til NRK.

Etter skyteepisoden har han vært på debriefing, og opplyser at han etter forholdene har det bra.

– Det er jo Norges svar på 11. september, så det kommer til å prege meg resten av livet. Det er lenge til dagene blir normale, avslutter han.