– Terroren var en advarsel fra Gud

Forfatter Per Haakonsens foredrag på et KrF-møte i Sarpsborg møter sterke reaksjoner.

Utøya

Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid, sier forfatter Per Haakonsen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Per Haakonsen

Til NRK.no sier Per Haakonsen at innholdet i foredraget er meget gjennomtenkt.

Foto: Privat / NRK

– Dette er helt meningsløse uttalelser. Det er en helt feil vinkling på denne ufattelige tragedien, ikke minst i respekt for de berørte og etterlatte, sier leder for Sarpsborg Ap, Inger-Christin Torp til NRK.no.

Torp reagerer på forfatter og foredragsholder Per Haakonsens budskap på et åpent møte arrangert av Sarpsborg KrF i forrige uke.

Temaet var «Antisemittistiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid».

Sarpsborg Arbeiderblad har fått tilgang til manuset til Haakonsens foredrag.

Det viser blant annet at forfatteren, som har skrevet boka «Israel Guds folk», at «Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

LES OGSÅ:

– Tankevekkende

Han drar også paralleller til Alexander Kielland-ulykken i 1980. 123 mennesker døde da oljeplattformen Alexander Kielland veltet på Ekofiskfeltet i Nordsjøen.

Haakonsen viser til at ulykken skjedde kort tid etter at Norge nektet å selge olje til Israel.

«Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?»

Overfor Sarpsborg Arbeiderblad bekrefter Haakonsen innholdet i manuset.

– Jeg står inne for alt som står i manuskriptet, og jeg kommer gjerne og holder denne talen for Arbeiderpartiet i Sarpsborg også, sier Haakonsen.

– Meget gjennomtenkt

Til NRK.no sier han at innholdet i foredraget er meget gjennomtenkt.

– Dette er en debatt som har pågått i avisa Dagen i hele høst og som jeg satte i gang. Jeg har fått full støtte hele veien. I Sarpsborg møtte jeg heller ingen motbør. I mars skal jeg til Fredrikstad og holde det samme foredraget, sier Haakonsen.

Han understreker imidlertid at advarselen gjelder det norske folk som helhet, ikke bare Ap og AUF.

– Gud er ikke bare god, han er også vredens gud. Det er den smertelige sannhet, utdyper han overfor NRK.no.

AP-leder i Sarpsborg, Inger-Christin Torp, sier at Haakonsen ikke er ønsket på et eventuelt Ap-møte.

– Nei, vi tar sterk avstand fra hans meninger, sier hun.

LES OGSÅ:

– Sjokkert

Knut Arild Hareide KrF

At det skulle være en mening bak disse tragediene, blir å dra en kobling som er helt uakseptabel, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Alf Wilhelmsen var en av deltagerne på KrFs åpne møte i Sarpsborg. Han reagerer sterkt på uttalelsene.

– Jeg synes det er ille at KrF inviterer talere med slike ekstreme synspunkter på sine møter. Skulle virkelig Gud ha brukt en nøye planlagt terrorgjerning til å straffe og advare menneskene? Jeg er sjokkert over at noen kan ha slike meninger, og jeg føler at dette forsurer det kristne budskap. Jeg håper virkelig ikke at han har noen påvirkningskraft blant folk, sier Wilhelmsen.

Krf-leder Knut Arild Hareide understreker at partiet ikke deler Haakonsens syn.

Hareide tar avstand

– Koblingene som blir gjort i foredraget som ble holdt i Sarpsborg er helt uakseptable. At det skulle være en mening bak disse tragediene, blir å dra en kobling som er helt uakseptabel, sier Hareide til SA.

Inger Marit Sverresen, leder i Sarpsborg KrF, tar ikke avstand fra Haakonsens uttalelser.

– Haakonsen er en mann med mye utdannelse og kunnskap, som har studert dette. Når en som ham kommer med slike advarsler, synes jeg ikke man skal lage oppslag om hvor fælt det er, men heller tenke etter og forske litt på om han kanskje har rett, sier hun til avisa.