- Dette gjør meg rasende

Sosialbyråden i Oslo reagerer sterkt etter at NRK i går dokumenterte at minst 185 norsk-somaliske jenter er blitt omskåret i Somalia.

Gruppe av kvinnelige omskjærere i Somaliland

Gruppe av kvinnelige omskjærere i Somaliland.

Foto: Tormod Strand / NRK

Nå krever sosialbyråd Sylvi Listhaug at regjeringen tar tak i problemet.

- Nå må de slutte å se en annen vei og snakke om dialog. Alvorlige overgrep mot unge jenter kan ikke møtes med dialog, det kreves handling. De må snarest få på plass et lovverk som beskytter norske jenter mot kjønnslemlestelse. Og da må det offentlige ha anledning til helsesjekker som gjør at vi kan avdekke denne typen kriminalitet, sier hun.

- Det gjør meg rasende å få bekreftet det vi har fryktet i mange år, nemlig at jenter som vokser opp i Norge, blir utsatt for alvorlig kriminalitet som kjønnslemlestelse er.

Mange bor trolig i Oslo

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor nesten halvparten av Norges somaliere i Oslo. Det er derfor grunn til å tro at mange av de norsk-somaliske jentene som har blitt sendt til foreldrenes hjemland for å bli omskåret, bor i hovedstaden.

Likevel mener sosialbyråden det er lite hun kan gjøre med problemet.

- Så lenge regjeringen og Stortinget ikke gir oss mulighet til å foreta helsesjekker, er det vanskelig for oss å gjøre noe. Det vi kan gjøre, er å forfølge tips som vi eventuelt får inn. Men det vet vi det er lite av, for dette er et lukket miljø som ikke melder fra om denne typen overgrep. Så så lenge regjeringen velger å se en annen vei, er det vanskelig for Oslo å ta tak i denne problematikken, mener Listhaug.

Omskjæringsavtaler i sommer

I gårsdagens reportasje i Dagsrevyen kom det frem at flere av omskjærerne har avtaler om å omskjære norsk-somaliske jenter også denne sommeren.

Sylvi Listhaug håper folk som får kjennskap til hvem det gjelder, melder fra om planene.

- Får vi tips om hvem dette er, må det meldes til politiet øyeblikkelig, slik at vi får stanset det før det blir gjennomført, sier hun.

Debatt i miljøet

I dag møttes Saynab Mohamud, som var med på å avsløre holdninger til omskjæring blant norske imamer for åtte år siden, og Bashe Musse til heftig debatt i Ukeslutt.

Hør  debatten her!